Крими
Турски министър решава кога ще екстрадират Митьо Очите
TразмерT

От министъра на правосъдието на Турция зависи кога Димитър Желязков-Митьо Очите ще бъде екстрадиран в България. Това е заявил главният прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг на ГДБОП и спецпрокуратурата, свързан с акция за заловени незаконни оръжия, съобщава Дневник.

Цацаров е бил на посещение в южната ни съседка преди няколко дни, където е разговарял с турския си колега. Засегнати са били всички теми на международното сътрудничество и всички актуални въпроси, които били от интерес за двете страни - съдебни поръчки и международна правна помощ.

По случая с обвинения за участие в престъпна група Димитър Желязков главният прокурор е потвърдил, че има постановено съдебно решение за екстрадицията му. Но същевременно е обяснил, че в Турция екстрадиционната процедура не е като в България, а е сравнима с тази в Сърбия.

"Има съдебна фаза и административна фаза. Административната фаза е свързана с решение на изпълнителната власт. Тоест на практика политическо решение, което да препотвърди или да не препотвърди съдебното решение. У нас е достатъчно само влязлото в сила съдебно решение. В конкретния случай решение на съда има, в момента решението е при министъра на правосъдието на Турция. След неговия подпис и предварително съгласуване с турското външно и вътрешно министерство се очаква екстрадирането в България", е заявил главният прокурор.

Цацаров е отказал да посочи срок, в който това може да се случи, защото всичко зависело от южната ни съседка.

Главният прокурор е коментирал и съдените в Турция български гранични полицаи, които преди десетина години застреляха турски рибар, навлязъл незаконно със свои колеги в български териториални води при бракониерски риболов. Той е обяснил, че и по този въпрос имал разбиране от турските власти, а съдебното заседание било насрочено за 19 март 2019-а в град Къркларели (Лозенград). До момента нито военният съд в Сливен, нито съдът за защита правата на човека в Страсбург е започнал дело срещу тях, тъй като не са намерили наличие на престъпление.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Срещу 1500 лева и злато бургазлиите щели да продадат дъщеря си като булка
Контрабанден фреон и препарати за растителна защита задържаха на Лесово
Бдителни общинари спряха продажба на дете
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.