Айтос
Турска художничка в Айтос изработва уникални 3D- рисунки
TразмерT

3D-рисунки във фоайета и дворове на детски градини и училища, вече и в България, рисува турска художничка, завършила икономика - първата жена в Турция, която се е усъвършенствала в това уникално изкуство. За уменията на Ейлем Чалъшкан, НП научи по време на гостуването й в Община Айтос. „Не съм се обучавала, в Турция все още няма училище за 3D-рисунки," скромничи младата художничка.

Родена е в Люлебургас, завършила Анадолския университет, специалност „Икономика". Голямата й страст обаче са рисунките върху тротоари, в паркове, пред входовете на институции, училища, които на снимките буквално оживяват. „Виждаш нарисуван тигър на земята, а на снимка - той е вече родом до теб. Рисунка 3D върху гладка повърхност се преобразява в жива картина, аранжирана ведно с хората, които се снимат. Резултатът е изключително атрактивен - на рисунката се отбелязва точното място, откъдето трябва да се снима, за да се види  3D-ефектът"  разказа пред зам.- кмета на Община Айтос Мариана Димова, един от спътниците на Ейлем - Варол Шен.

По думите му за изработването на една рисунка са необходими 10 дни, а ако е навън - процесът зависи от времето.

В момента, Ейлем има ангажименти в Сърбия, но през месец май ще се завърне в България, за да нарисува трета 3D-рисунка в Ардино и първата - в Руен, специално за селския събор през пролетния месец. Рисунки на Ейлем - тигър и пингвини, има и във фоайето на детска градина в Кърджали, които според директорката „помагат на децата да разширят познанията си за природата и света на животните". В СУ „Васил Левски" в Ардино също се радват на делфини във фоайето, а Ейлем любезно предостави на НП снимка от откриването на уникалната картина, запечатала интереса и на учениците, и на възрастните.

За рисуването е нужна специална техника, а боите са с много високо качество. Ако върху тях не се движат превозни средства, за свежестта им художничката дава петгодишна гаранция. „Оригинално и интересно най-вече за децата", беше коментарът на Мариана Димова за уникалните изображения, които Ейлем Чалъшкан показа в интернет. А ако училищата и детските градини в Айтос и общината, проявят интерес - НП може да им предостави координатите на младата художничка.

НП

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
СУ „Христо Ботев" в Айтос с автоматична метеорологична станция
Фотоизложба „По стъпките на Христа" откриха в Айтос
42-годишният Веселин Казаков спаси кръста на Йордановден в Айтос
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.