Бизнес
Цената на свинското продължава да расте
TразмерT

Дона МИТЕВА

През първата седмица на декември, въпреки че голяма част от семействата бяха насочили кулинарните си усилия в набавяне на прясна риба за Никулден, движението на цените на свинското месо продължи нагоре. По данни от системата за агропазарна икономика свинският бут се предлага от 7,30 до 12,50 лв./кг. Средната цена е 9,45 лв/кг.  Ръст от 2% до 16% има в 9 области на страната, сред които и Бургаска. Свински врат се продава на цени от 8,00 лв./кг до 14,80 лв./кг и средната цена за страната е 11,05 лв./кг.  Увеличение от 1% да 12% е регистрирано отново в 11 области на страната.

При телешко месо с кост цените на дребно са с марж 7,45-12,60 лв./кг и средна цена 9,58 лв./кг., което го изравнява почти със свинското.

От САПИ – Бургас потвърдиха, че от началото на декември има увеличение на цената на свинското средно с 3-4%.

Това са най-високите цени на свинската мръвка от десет години насам, коментират експерти. Тяхната прогноза е, че и до коледните и новогодишни празници цените ще продължат да нарастват.

Основната  изтъквана причина за поскъпването е Африканската чума по свинете, но не само у нас. Свинското месо на Европа отиде в Китай, тъй като там голяма част от поголовието бе поразено от Африканската чума по свинете. Запасите, които бяха на стария континент, вече ги няма налични, за да внасяме и ние, българите. Освен това на местно ниво, пак заради свинската чума големи свинарници  ликвидираха поголовието си, а тези, които останаха, не смогват да задоволяват търсенето. Такова е обяснението на бранша. Преди време ни го даде Стоян Червенков,  изпълнителен директор в един от трите свинекомплекса, които се намират в Бургаски регион, този в Зимен. Към обрисуваната картина той добави и това, че  всяка сряда се следи цената на свинското на борсата в Германия и целият български пазар на свинско месо се съобразява с нея.

Мърморенето на потребителите в магазините за месо от рода на: „Двойно се покачи цената на свинското. Чудим се какво ще слагаме на трапезата на  Коледа и Нова година“, го има.

Но наблюдение на наш репортер в централен магазин за месо в Бургас сочи, че почти всеки, който е прекрачил прага му, излиза с покупка. „Не мога да правя компромис с храната на семейството си. Обичаме свинско, и то качествено. Отчитам, че е поскъпнало, но купувам. Леко, почти незабележимо, намалявам количеството“, коментира жена на средна възраст, използвала обедната почивка да излезе да пазари.

Вероятно има и места, където обективните факти за повишаване цената на най-предпочитаната в наши дни мръвка се изопачават донякъде и се спекулира с тях. Но да се надяваме, че пазарът като цяло си остава лоялен към купувачите.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
През ноември 2019: Най-много руснаци са преспали в местата за настаняване в бургаско
Хижа „Тополица“ вече е частна държавна собственост
Работа от дома - от дистрибутори до творци
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.