Бизнес
Цената на маслото стана двойна
TразмерT

 Цената на маслото скочи здраво нагоре, алармират потребители, с наблюдения в магазинната мрежа. Причината основно се търси в това, че първичният продукт - кравето мляко, също се харчи за двойно повече. На това от горе то започва да става дефицитен продукт. „Краве мляко в момента даже трудно се намира. Голяма част от кравите в региона ги затриха, изклаха ги, защото миналата година цената на млякото бе много ниска и собствениците намалиха броя им, а други съвсем ги затриха, защото не им излизаше сметката да ги отглеждат. Затова и миналата година цената на маслото бе почти наполовина.

Ние лично проверихме как стои въпросът и в чужбина, да кажем в Унгария, и разбрахме, че и там се е вдигнала цената на маслото двойно и тройно“, казва Живка Стоева. Тя, заедно с мъжа си, е собственик на мандрата във Веселие. Жената подчертава, че маслото, което произвеждат, е чист концентрат, без маргарин и стабилизатори. Тя е категорична, че в мандрата се работи само с българско мляко и на този етап не желаят да се търсят опции за работа с чужди продукти. „Докато има българско мляко, ще вземаме от него, вече ако няма, тогава ще я мислим“, казва Стоева. „В маслото, което се внася и се предлага на пазара, навсякъде слагат по 30 до 50% маргарин, има и консерванти много, а нашето ако не се държи във фризера, за една седмица мухлясва. Повече от една седмица не може да стои в хладилника, защото се разваля“, заключва Стоева.

Цената на килограм произведено в региона масло е 20.00 лева. Производителите се надяват, че на този етап няма да се вдигат повече изкупните цени на млякото, та оттам няма да се налага и те да вдигат още цената на маслото. С данък добавена стойност литър краве мляко в момента се върти около левче. Понеже в мандрата са тясно свързани с цената на млякото, признават, че не могат да задържат ниска цена, защото това ще ги принуди на един по-късен етап да затворят мандрата. От друга страна, не могат и до безкрайност да вдигат цената на продукта, защото никой пък няма да ги купува. Затова, съобразявайки се с пазара, на този етап поддържат добро качество с добра цена.


 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Вицепремиерът Валери Симеонов отчете успешен летен сезон
Работодатели наемат хора с увреждания
Най-много работодатели от Бургаско се включиха в анкетата на Агенцията по заетостта
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.