Бизнес
Цената на краставиците гони тази на месото
TразмерT

Дона МИТЕВА

За седмица цената на краставиците скочи от лев и петдесет, през два лева и удари тройката, което ще рече двойно. На три лева в момента собствениците на зеленчукови магазини, сергии и павилиони, купуват зеленчука от борсата, а го продават близо на 4 лева.

„В понеделник бе голям шок за нас, търговците, като отидохме да зареждаме пресен зеленчук на борсата. Цените на краставиците и на доматите бяха драстично повишени“, коментира Ваня, собственичка на магазин за зеленчуци в комплекс „Славейков“. Семейството й има павилион и в друг комплекс на Бургас.

Знае се, че търговците принципно продават краставицата с голяма надценка, защото този зеленчук дава голяма фира, но при тези цени се тюхкат, че не могат да вземат своето, защото купувачите се дърпат.

Драстичният скок на краставиците, запознатите с производството му и търговците, обясняват с това, че той не обича жегите. Това лято температурите още юни бяха доста високи, което се отрази на добива. И така на пазара има недостиг, а от там и възможност за повишаване на цените. Чуват се по борсите и приказки, че в момента има и износ на краставици за Гърция. Съседите, от които обикновено сме свикнали да внасяме зеленчуци, и те са я закъсали откъм продукта за направата на дзадзики – националното мезе за узото.

При корнишоните единствено увеличението е незначително – само с около двадесет стотинки. Така те се продават в момента на цена между 1.50 до 2.00 лева.

Цените на доматите също са яко повишени. Едровата стойност на килограм от  розовия домат, който последните години е хит, е 2.80 -3.00 лева, при положение, че преди седмица бе 1.50 -1.70. Обикновеният му събрат също държи „добра“ цена – около 2.00 лева в момента, а беше 1.50 - 1.60.

Обяснението е, че при прехода от оранжериен към градински домат,  винаги има поскъпване.

„Лятото от няколко години краставиците винаги са стигали цена на дребно четири лева, че и отгоре. Доматите също в края на юли поскъпват. Но тази година се получи рязко вдигане на цените. Хората се стреснаха и започнаха да се ограничават. Купуват вече далеч по-малко“, казва търговката от Славейков.

Разбира се, с повече обикаляне вероятно могат да се намерят и зеленчуци на по-приемливи цени, но за сметка на качеството.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Банковите такси за преводи в чужбина поевтиняват
За лято 2020: Очакват ръст от 1% туристи на летище Бургас
Няма работна ръка за овцевъдството
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.