Несебър
Църква в Несебър бе реставрирана с американска помощ
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Църквата „Св. Йоан Алитургетос“ в Несебър бе открита след извършена реставрация. На събитието присъстваха кмета на общината Николай Димитров, министърът на туризма Николина Ангелкова и американският посланик Ерик Рубин. За реставрирането на храма посолството на САЩ в България отпусна близо 720 000 долара, съобщи кметът на морския град. Димитров благодари лично на посланика за оказаното съдействие по проекта.

„През 2015 година моят предшественик Марси Рийс беше тук на това място и даде старт на амбициозния проект за реставрацията на тази църква, която датира от 14 век. Това е един проект, който винаги е бил много близо до нашите сърца. Ние се съгласихме да финансираме неговата реставрация, защото американците вярват че опазването и закрилата на културното богатство е споделена отговорност“, заяви Рубин.

Той допълни, че от 2012 година насам Посланическият фонд за опазване на културното наследство, е финансирал 8 проекта за реставрация в цяла България. Тяхната обща стойност е над 1 млн и 800 000 лева.

„Само преди няколко седмици заместник-министърът на културата отново беше заедно с мен в София, когато дадохме старт на проект за реставрация на древната тракийска гробница близо до село Свещари“, каза още посланикът на САЩ.

Ерик Рубин получи специален подарък картина от кмета Николай Димитров. На нея е изобразена реставрираната църква в Несебър, която е била нарисувана от местни художници в рамките на няколко дни.

Министър Ангелкова пък увери, че министерството на туризма ще продължи да подпомага такива инициативи.

„Разчитаме на културно-историческото наследство, за да можем да популяризираме все повече богатствата, които нашата страна притежава. Моята лична цел като министър е България да се превърне в дестинация на 4 сезона. Несебър освен едно от най-посещаваните места по българското Черноморие и е от градчетата, които притежават едни от най-красивите архитектурни паметници и известен със своето културно наследство“, каза още Ангелкова.

Тя разкри още, че на международното изложение в Лондон, което приключи вчера, Нешънъл Джиографик са изявили интерес да направят специален доклад за културно историческото наследство на страната ни.

„Със сигурност ще провокираме Несебър да бъде една от тези дестинации“, категорична бе Николина Ангелкова.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Продължават строително-ремонтните дейности в Несебър
Несебър отбеляза Бабинден
Епизоотичната комисия в Несебър проведе първото си заседание за годината
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.