Айтос
Цар на лозята разкрива тайните на уникалния айтоски пелин
TразмерT

Покрай наситения с именни дни януари, решихме да надникнем във винарската изба на айтозлията Сирман Андонов, за да разберем как я кара провъзгласеният преди пет години за Цар на лозята в Айтоско.  И до днес, Царят е един от най-известните и уважавани производители на грозде и вино в региона, а истинският наложен пелин в бъчвите във винарната му, няма аналог по аромат и пивкост. Наложеният пелин е малко позабравена традиция, защото изисква много грижи и познаване на занаята, но Сирман има търпение, има и здравата подкрепа на двамата си синове Станислав и по-малкия Красимир. И младите вече знаят тънкостите на винената технология, въпреки че са избрали съвсем други професии.

Станислав е дистрибутор на една известна марка бира и през лятото е по Черноморието, но с брането и приготвянето на виното съобразява всичките си отпуски накуп. Красимир пък е завършил консерваторията с поп и джаз пеене, и сега е изцяло посветен на грижата за лозята и виното. «Краси е по-малък, но е по-навътре в семейния бизнес, сега създава нови лозови насаждения. Гледаме около 300 дка лозя», разказва Сирман, докато налива бял пелин от бъчвата - гордостта на майстора. До нея има и друга, с надпис «червен пелин», а до двете бурета - шест нови неръждаеми цилиндрични съда с шест вида вина, рецептата, за които знае само мъжката част на фамилията.

Според Сирман, буретата са вече само за пелина, сега лъскавите съдове били най-подходящи за ферментацията и съхранението на виното. „Перфектни са, изработени изцяло от неръждаема стомана, с плаващ капак със силиконово уплътнение, което не позволява окисляване, обяснява винопроизводителят.

Оказва се, че винарната му посещават не само местните, за 15 дни от началото на новата година, хубавото вино и пелинът на Сирман вече са дегустирали три групи чужденци. Майсторът не крие технологията за приготвянето на ароматното пелиново вино, тъкмо обратното - готов е да разкрие тайната на всеки, пристъпил прага на подземието, в което го съхранява. «Белият пелин е класика. А нашият пелин е съвсем автентичен - няма капки, няма химикали. Не е кой знае какво, но тази работа иска обич и внимание. Налагаш плодовете - ред плодове, ред билки. Сложили сме четири вида ябълки, три вида грозде, круши, дюли, мушмоли и фурми. И още - 22 билки. И това нещо 30 дни се върти със старо качествено вино. Виното се точи и отново се налива - от бялото става бял пелин, от червеното - червен. Но трябва да е отлежало", обяснява с мерак Сирман.

Освен ароматния пелин, мъжете от семейството са произвели още три вида червени вина, два вида бели и едно розе. И пелинът, и виното нямат консерванти, категорични са Андонови. «Червеното вино танинът го държи. Цветът е пък в кожицата на гроздето, ако искаш да е по-хард, държиш го по-дълго", съветва още майсторът. И е повече от ясно, че е спазил клетвата си пред гражданството отпреди пет години, да се грижи за лозовите масиви и да пази добрите айтоски традициите във винарството.

„Обещавам с любов да ги отглеждам, всеки корен да наглеждам”, произнесе тогава Андонов, който и днес има особена грижа за приемствеността и желание да учи младите на тънкостите в занаята. И го прави. Ще припомним, че когато баща му беше коронован, 21-годишният тогава Красимир честно си спечели титлата „Млад винар", още като студент в консерваторията. Що се отнася до Сирман, той още е Царят, защото коронации от 2013 г. насам в Айтос е нямало.

НП

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
СУ „Христо Ботев" в Айтос с автоматична метеорологична станция
Фотоизложба „По стъпките на Христа" откриха в Айтос
42-годишният Веселин Казаков спаси кръста на Йордановден в Айтос
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.