Бургас
Тровят с антифриз домашни любимци в Бургас
TразмерT

За последните шест месеца обаче има само два официално подадени сигнала до полицията

Според потърпевши случаите зачестяват

 

Георги РУСИНОВ

 

В последните дни интернет-пространството прегоря от коментари за отровени с антифриз домашни животни. Всичко започна от пост във Фейсбук в сарафовска група за отровено куче на име Анджела. Собственичката й пише: „С много мъка искам да Ви се оплача, че нашата Анджела почина днес от хвърлена отрова на улицата до „Лазурен бряг“. Как може да има толкова зли хора? Дано душичката ни е на хубаво място!“. Публикацията моментално предизвиква интерес и симпатия към оскърбените стопани на кучето, а други потърпевши започнаха да споделят своите терзания със снимки и истории. Професионалното си мнение по темата изказва и ветеринар. „Някой продължава да слага отрова. Повечето отровени животни са в района на градинката по посока към Бургас и околните улици. Не разрешавайте на кучетата да ядат и душат нищо от земята. Отровата е бързо действаща. Пазете и децата. Когато се разхождате, особено вечер, ако някой ви се стори съмнителен, че поставя по тротоарите нещо, подайте сигнал. Общината и полицията явно все още не търсят убийците, а отровените животни са много. Тези, които поставят отровата, нека знаят, че рано или късно ще ги разкрият и наказанието е до 15 години затвор. И ако на някого му пречат кучетата и котките, че се разхождат по тротоара пред къщата, по-добре да поръсят със специално лекарство, което отблъсква животните, а не с отрова“, съветва той.

Според хората в квартала това е практика от поне десет години насам и се ядосват, че няма никаква реакция от съответните институции. Някои дори призовават към публични прояви по темата. Сарафово обаче далеч не е изолиран случай, сигнали през времето идват от целия град, дори и за хвърлена отрова в Морската градина, която е любимо място за бургазлии, където да разхождат домашните си любимци.

След проверка на „Черноморски фар“ обаче се оказва, че според официалните данни на бургаската полиция, за последните шест месеца подадените официално сигнали са два и то за две отровени котки – едната в „Лазур“, другата в „Изгрев“. Според Маргарита Пеева, управител на приюта за безстопанствени кучета „Animal SOS“, причина за малкото на брой сигнали е, че често става въпрос за междусъседски войни и хората не искат да свидетелстват срещу комшиите си. „Така влизаме в един затворен дяволски кръг, но да, факт е, има много натровени животни. Като бройка не мога да ги посоча, защото много често случаите са с домашни кучета, а не бездомни, които попадат при нас. За щастие, при мен не са попадали и не сме получавали сигнали за такива случаи. Коментирали сме с приятели и колеги, че се случва много често и явно, грубо казано, народът е изтрещял и не си пие хапчетата. При всяко положение, това е строго наказуемо от закона, но за съжаление е много трудно доказуемо“, уточни тя. Екологът припомни, че за едно общество се съди по отношението му към най-беззащитните – възрастните, децата и животните. „Ние от ден на ден се поболяваме все повече психически. Тук опираме и до темата на кого се дава право на оръжие, дори ако щете и по-мощните въздушни пушки. Защото с една въздушна пушка пак ще изкараш окото на котка и ще я убиеш, за гларусите и стрелбата по тях за развлечение да не говорим, това е обща практика“, заяви тя.

Д-р Георги Митев, който е директор на БАБХ-Бургас и ветеринар със собствена практика, коментира пред „Черноморски фар“, че е наясно, че има случаи на натровени животни, но не смята, че са толкова зачестили. „Най-често това са междусъседски войни, но няма масов убиец в Бургас, който да ходи и да залага примамки с отрова на животни. В крайна сметка, всеки трябва да си гледа животното правилно, да си го прибира и да си го стопанисва. Има си норми, които трябва да се спазват от всички, но не трябва да се убиват по този жесток начин животни, затова е и Законът за защита на животните“, допълни той. Като директор на БАБХ-Бургас, д-р Митев няма много наблюдения, защото при тях не идват такива сигнали, а е на мнение, че би трябвало. „Тъй като обаче тези деяния са свързани със Закона за защита на животните и са наказуеми, отиват в полицията и прокуратурата. Ако те вече преценят, че трябва да дадем някакво становище, се обръщат към нас, а това обикновено е за това дали е регистрирано кучето или котката, дали е бездомно, или домашно, дали е обработено и ако трябва, да се извърши аутопсия“, поясни той.

Основният метод за отравяне на домашните любимци е антифризът. Той няма миризма и е сладникав на вкус, а котките и кучетата обичат сладко и се подлъгват да го ядат. Маргарита Пеева е на мнение, че това е страшно садистичен метод, защото животните умират в страшна агония. „Не съм чула за оцеляло животно след това, може би единствено, ако се реагира веднага. Антифризът е вещество, което се ползва в много машини и двигатели и се използва в ежедневието, ние няма как да знаем кой си купува антифриз за колата или, за да трови животни“, тревожно уточни тя.

Д-р Мирослав Петров, който има практика в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“, разясни като специалист действието на антифриза. „При него шансът за оцеляване е до първия час. Той е сладък на вкус затова много лесно става натравянето. Стига се до блокаж на бъбреците, защото поразява първо тях, а от там насетне всичко става много страшно и много бързо. По принцип спасени кучета, отровени от антифриз, са рядкост. Трябва да се действа максимум до първия час“, обяснява ветеринарят. Той е изумен и от това какъв човек трябва да си, за да вършиш подобно нещо. „Дано няма повече такива случаи, но не знам. Аз се чудя какви хора вършат тези работи, да тръгнеш да убиваш целенасочено животно е жестоко и садистично“, гневно заяви той. За щастие, в неговата практика в последния месец има само един случай на отровено животно в околността на Бургас. 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Над 400 тракийци се събраха в Бургас да отбележат началото на 2019-а
Димитър Николов: Със скоростта на F-16 ГЕРБ към нова победа!
Екипажът на задържания панамски кораб ще си търси заплатите чрез съд
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.