Средец
Три първи места на Коледния кулинарен базар в Средец тази година
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Цели три първи места белязаха благотворителния Коледен кулинарен базар в Средец тази година. Инициативата се проведе за шести пореден път, като идеята е на базара да се представят традиционни ястия от района на община Средец.

Тази година участие са взели 14 кулинарни състава, сред които такива на читалища, образователни центрове и пенсионерски клубове. Всеки един от тях е презентирал ястията си и е получил грамота, каза Лазар Налбантов, директор на Общински детски център (ОДК) – Средец.

Кметът на Средец инж. Иван Жабов връчи грамоти на всички участници

Първите трима по традиция биват наградени съответно със "златна", "сребърна" и "бронзова" лъжица.

Тази година златото бе поделено от цели три формации.

Пенсионерският клуб в село Момина църква е един от тях, като те са се включили и с най-много гозби от всички – цели 12. Жените от селото са представили характерни за Момина църка ястия, като печено прасе, което по техни думи е било приготвено с „девет омайни билки от Странджа“.

„Отделно имаха и печена тиква, странджански зелници, коледни погачи, както и местно вино от сорт алжирка“, допълни още Налбантов.

Второто злато е отишло при тракийско дружество „Лазо Лазов“ - Средец.

„Те също се явиха с голям брой ястия – 10. Представиха традиционните за Карабунар (старото име на Средец) ястия – сладка карабунарска баница и други“, заяви Лазар Налбантов.

Детска градина „Дъга“ от село Дебелт са третите, които са наградени със „златна лъжица“. Подобно на тракийско дружество „Лазо Лазов“ и те са включили с 10 ястия. В тяхното приготвяне са участвали служители от градината, както и родители на деца.

Всички гозби на Коледния кулинарен базар са били разпродадени, разкри директорът на Общинския детски център.

Тази година събраните средства ще бъдат дарени за закупуването на нова линейка към МБАЛ-Средец, която да обслужва нуждите на хората от града и селата в общината.

Кметът на Средец инж. Иван Жабов пък е откупил някои от ястията на базара, като после ги е дарил за Центъра за настаняване от семеен тип в Средец, а другата част е била за Дома за деца с умствени увреждания в село Факия.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Капацитетът на Центъра за деца с увреждания в Средец е препълнен
Министър Вълчев: Община Средец е добър пример за интегрирана общност
В Средец ще спасяват Кръста в язовир „Малката река“
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.