Айтос
Три айтоски училища искат дофинансиране за маломерни паралелки
TразмерT

Общо 60 ученици не достигат за норматива

 

 

На основание на Наредба за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование от 10.10.2017 година и Закона за предучилищното и училищното образование, преди 15 септември, Общинският съвет в Айтос ще обсъжда и гласува решение за дофинансиране на маломерни паралелки и групи в училищата и детските градини на територията на община Айтос за учебната 2018/2019 година. Според норматива за минимален брой ученици, в една класна стая, от І до ІV клас, учениците трябва да са най-малко 16, а от V до ХІІ клас - най-малко 18.

Дофинансирането се налага поради по-малкия брой ученици в три общински училища, в селата Тополица, Карагеоргиево и Пирне. Общо 60 са децата, които не достигат в тези училища, за да бъде покрит нормативът, стана ясно от докладните записки на директорите. Ако съветниците одобрят предложението на кмета Васил Едрев на заседанието си на 30 август тази година, при изготвяне бюджета на Община Айтос за 2019 година, ще бъдат заложени необходимите средства за дофинансиране на 7 маломерни паралелки в ОУ "Светлина" - село Тополица с недостиг от 32 ученици, 5 паралелки в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" с. Карагеоргиево с недостиг от 26 ученика, и 2 паралелки в ОУ "Христо Ботев" - село Пирне, където не достигат само двама ученици.

До кмета е изпратена и докладна записка от директора на детска градина "Пролет" - Айтос във връзка с необходимостта Съветът да вземе решение и да утвърди функционирането на смесена полудневна група с 9 деца във филиала на детското заведение в село Поляново, тъй като децата там са с три по-малко от норматива.

НП

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Строителство и ремонти са акцентите в програмата на кмета Васил Едрев за 2019 година
200 айтоски бебета са родени в чужбина през 2018 година
Община Айтос реновира и разширява спортна зала "Аетос" през 2019 година
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.