Поморие
Трети отказ от прокуратурата за предявяване на иск по случая „Кабланд”
TразмерT

Изминаха тринадесет години от сделката, наречена „Кабланд”. Достатъчно дълъг период, през който и за най-наивните жители на гр. Каблешково стана ясно, че в града им нито ще има модерен голф комплекс, нито обещаните чужди инвестиции, нито обещаните работни места. За това пък, случаят е неизменен повод периодично да се „развява” в публичното пространство и да служи за удобно стъпало на всеки изявяващ себе си като „разследващ журналист” или сайт от този тип – от най-известните такива до новосъздадените. Удобно стъпало, защото независимо от обстоятелствата, ключовите думи винаги са „услужливо”  актуални – Общински съвет Поморие, Кметът на Поморие, схема, измама, престъпление по служба…и т.н.

 

Периодично темата произвежда най-различни закани, заплахи, обиди, компромати или с други думи т.нар. фалшиви новини. Целенасочената пропаганда накара кметът Иван Алексиев за пореден път да търси компетентното становище на държавните институции за сделката, сключена 2005 г. в Поморие. Той сезира главния прокурор на Република България. Преписката му беше върната с указания да бъде сезирана Окръжна прокуратура – Бургас, която също не уважи сигнала на кмета. След обжалване пред Апелативната прокуратура се получи и третият пореден отказ за предявяване на иск по случая „Кабланд”.

 

„За мен, отговорът от сезираните институции беше очакван, защото живеем в правова и демократична държава, където правото е над всичко. Учреденото 2005 г. дружество „Кабланд” е законно и въпреки че не служи в интерес на общината, още по-малко на жителите на гр. Каблешково –  то е законно създадено, със съгласието на тогавашното ръководство на Община Поморие и Общинския съвет. И няма как някакви медийни публикации да заемат ролята на съдници. По-притеснителното е това, че създадени структури като СЕМ нямат отношение, нито реакция, нито дори мнение по темата с фалшивите новини и волните изяви на всякакви журналисти. Никой не търси отговорност от тях или от главните редактори на известните, а и на редица анонимни сайтове, създадени да обслужват чужди интереси”, коментира кметът Иван Алексиев.

 

Дружество „Кабланд” ООД е създадено през 2005 г., след решение на Общински съвет Поморие (мандат 2003–2007 г.). Съдружници са Община Поморие и фирма „Ен Джи Би Кънсълтинг”. Община Поморие участва с апортна вноска на близо 2 000 дка земя в местността „Хижата” – гр. Каблешково, където съдружникът – инвеститор трябва да построи модерен голф комплекс. Учредителните документи са подписани от упълномощен за целта общински съветник.

 

Години наред строителство не започва

 

Едва на 27 септември 2011 г. Общински съвет Поморие взема решение за прекратяване на дружествения договор в срок от 10 дни. Решението не е изпълнено, защото три дни след това решение,  тогавашният кмет и председателят на Общинския съвет излизат в предизборна кампания.

 

Тринадесет години по-късно строежът не е започнал. Финансовият отчет на дружеството показва, че приходите му са 0 лв., а загубите над пет млн. лв.

 

„За съжаление днес продължаваме да търпим последствията от взетите през 2005 г. решения. По-лошото е, че вследствие на решението да се апортират тези близо 2 000 дка земя, Общината веднага се разделя с тях, защото те стават собственост на дружеството (за което има издаден нотариален акт), т.е дори и да изявим желание съгласно Търговския закон за излизане от дружеството, изрично в решението от 2005 г. е записано, че Общината може да се освободи единствено от дяловете си. Тя няма как да си върне земята.

 

От встъпването ми в длъжността кмет на община Поморие  неведнъж съм искал промяна на дружествения договор, но никога предложението не се е приемало. Неведнъж съм искал и смяна на изпълнителния директор на дружеството – Дарио Томалети, но предложението също никога не се е приемало. Съдружниците ни притежават 80% от капитала и не е възможна каквато и да е промяна без тяхното съгласие.  Община Поморие не е приела нито един от финансовите отчети и доклади на съдружниците ни, но това не води до никакви последствия за „Кабланд” ООД.  И пак казвам – всичко това е следствие на законно взетите решения през 2005 г.”, каза кметът Иван Алексиев.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Големи проекти преобразяват Ахелой
В Поморие: Нова компания обслужва градските автобусни линии 1 и 2
Жители на Горица желаят да развиват селото си
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.