Любопитно
Тръстиков кораб минава край Бургас
TразмерT

Дона МИТЕВА

В началото на август се очаква странен кораб, изработен от тръстика  и дърво, без никакви метални конструктивни елементи, да мине край Бургас. На този етап е трудно да се каже, дали ще може да се види с просто око от брега. До края на  месеца ще бъдат уточнени тези детайли. В момента корабът се довършва на брега на Варненското езеро – в Белослав на територията на  скъкларската фабрика на Данко Калчев.

Двама боливийски индианци от племето „Аймара“ – баща и син, полагат началото на строежа на тръстиковия кораб. С него ще бъде извършено плаване от поредицата експедиции „Абора". Целта е да се докажат писмените свидетелства на Херодот, че материали за строежа на пирамидите в Египет са идвали по море от днешните български земи. Топлата българска връзка в експедицията е  Тео Роков от Регионалния исторически музей - Варна, който ще е българският представител в екипажа на „Абора IV”. Тръстиковият кораб е съвременна реплика на древноегипетски кораб.  А международният екипаж ще плава по маршрута Варна – Истанбул - Чанак кале (Троя) - Егейските острови - остров Крит. В екипажа на „Абора IV” ще се включат представители на Германия, Боливия, Холандия, Русия, САЩ, Турция, Гърция, Кипър и България. Ръководител на проекта е германецът д-р Доминик Гьорлитц. Тръстиковият кораб е с дължина 14 метра.

Навършват се 50 години от експедицията на Тур Хейердал „Ра“ - първото плаване с древен папирусов кораб, каквито са използвали древните египтяни. Проектът „Абора IV” , на практика, е  продължение. За пускането на кораба на вода във Варна се очаква да пристигне най-големият син на великия норвежки изследовател, който ще стане и негов кръстник.

„Трябваше да го правят в Сочи. Ние пет години работим с археологическия музей във Варна за наколните жилища, които се свързват с прочутия варненски некропол. И след като не стана  в Сочи, дадох съгласие безвъзмездно да им предоставя терен и условия за работа, за да се реализира строителството на този странен плавателен съд. Идеята ми е след като се осъществи експедицията, да направим музейна експозиция – „Строителство на „Абора IV”, а в Германия ще бъде музеят на „Абора IV”. Репликата на  плавателния  съд ще бъде изработена от стъклена арматура. Това го правя не толкова заради стъкларската фабрика, а заради България, защото започвайки експедицията от тук ще се говори за България. Така и по-голяма разгласа  се получава и за Варненския некропол“, коментира  Данко Калчев, собственик на фабриката за стъкло „Инхом“ – Белослав. Фабриката му е единственото място в България, където се правят демонстрации и се прави ръчна изработка на стъкло. Данко Калчев е наследник на старите белославски майстори – стъклари.  Името му стана известно в страната, свързвайки се с последната българска подводница „Слава". Амбицията на бизнесмена е плавателният съд да бъде превърнат в музей. „Тук, пред фабриката ще бъде закотвена подводницата“ – показва мястото Данко Калчев. И уточнява, че това ще се случи есента. Общинският съвет във Варна одобри предложението на собственика на стъкларската фабрика в Белослав да реставрира и отвори за посещения плавателния съд. На този етап индикация за бъдещия проект е само паното, опънато на стената на фабриката, на което е изобразена подводницата.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Политици през деня, караоке-звезди през нощта
Почитаме Света Анна - покровителката на семейството и майчинството
Днес празнуват студентите
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.