Бургас
Тракийци искат повече пари за субсидия, комисия ги поряза
TразмерT

Общинският съветник Тодор Ангелов мрънка за още средства за Деня на Тракия

 

Георги РУСИНОВ

 

Тракийското дружество „Екзарх Антим I“, чийто председател е общинският съветник Тодор Ангелов, иска повече пари - общинска субсидия за дейността си.  Това стана по време на заседанията на постоянните комисии по туризъм и транспорт.

Ангел Божидаров, който отскоро е заместник-председател на групата на независимите в ОбС-Бургас „Заедно за Бургас“, направи предложение по време на разискванията на Бюджет `2019. Зевзекът настояваше субсидията, отделяна за „Екзарх Антим I“, да е в размер на 15 000 лева, каквато е била досега. От тази година тракийското дружество ще получава 9000 лева. Това Божидаров най-вероятно прави по заръка на Ангелов, който оглавява групата на независимите. Не е нужно да си математик, за да събереш две и две и да получиш четири.

Репортер на „Черноморски фар“ дочу разговор между Ангелов и заместник-кмета д-р Лорис Мануелян след общественото обсъждане, провело се миналата седмица в Дома на НХК. Още тогава председателят на „Екзарх Антим I“ недоволстваше от отпуснатата им субсидия, която според него е малко. По време на обсъждането пък лично Ангелов зададе въпрос дали сред субсидираните НПО-та от Община Бургас има такива със задължения към НАП. Отговорено му бе, че такива организации няма.

Попитан откъде да дойдат парите, Божидаров се обоснова, че трябва да се преразгледа цялата рамка от близо 500 000 лева, която общината отделя за НПО-тата и да направи така, че „Екзарх Антим I“ да получава субсидията от 15 000 лева. Той не даде никакви други обяснения за предложението си, но побърза да нападне други тракийци, най-вероятно визирайки „Странджа“, чийто председател е общинският съветник от ГЕРБ Стефан Колев. След разделянето на двете дружества всяко едно получава общинска субсидия на база членска маса и жалването на Ангелов е твърде неоснователно, след като част от членовете на „Екзарх Антим I“ го напуснаха и отидоха в „Странджа“.

Комисията по транспорт реагира негативно на предложението му и именно тогава Божидаров се разпали, посочвайки и неточни данни за финансиране от 28 000 лева за друга организация, която той свърза с тракийци. Оказа се обаче, че парите са за организация, която иска да помага на децата в новия помощен център в Морската градина. Димитрина Буланова от ГЕРБ и Чанко Мирчев от БСП се позачудиха защо са му необходими повече пари на Ангелов. Вторият каза, че ще запази мотивите си за това да гласува против за сесията в края на януари. Така с 1 „за“ в лицето на Божидаров и 5 „против“ от останалите, предложението за повече пари за тракийците беше отхвърлено поне засега.

Преди време тракийското дружество на Ангелов бе забъркано във вътрешен скандал, за който „Черноморски фар“ писа по сигнал на потърпевш член. Тогава на тайно заседание и с охрана пред вратите в сградата на дружеството, бяха изключвани членове от организацията.

Лично Ангелов мрънка и за досега отделяните пари за дружеството от 2 000 лева за честванията на Деня на Тракия. Това той направи в комисията по култура, на която е член. По време на разискванията около Бюджет `2019, Ангелов попита защо едно 120-годишно дружество е зачеркнато от списъка.

Весела Йорданова, директор на „Култура и връзки с обществеността“ в Община Бургас, му отговори, че в рамките на бюджета за култура, общината е отделила средства, с които да направи общоградско честване.

„Нашата идея е общината да финансира честванията за Деня на Тракия, с което мисля, че ще го отбележим подобаващо и с повече посещаемост. Тези пари са заложени в културната програма“, обясни тя.

Миналата година например за Деня на Тракия, двете тракийски дружества – това на Ангелов и „Странджа“ на Стефан Колев имаха отделни програми за честванията – нещо, което тракийци не одобриха.

Ангелов обаче, явно недоволен от отговора, продължи да нахалства и да упорства срещу обясненията от страна на администрацията. Тук се намеси и председателят на Комисията по култура Веселин Пренеров.

„Г-н, Ангелов, какъв е проблемът, че общината ще финансира честванията за Деня на Тракия? Тя го прави и за празниците и на други общности в града и за нито една от тях дружества не взимат пари. Като толкова искате да организирате нещо, защо не го направите от собствената си субсидия, която общината ви отпуска?“, резонно зададе въпросите си той.

Пренеров добави, че има и други тракийски дружества, но общината е решила да направи едно общоградско честване, а Ангелов му отговори ехидно, че не знаел за съществуването на други тракийски дружества.

Така в края на дебатите единствено общинският съветник Ангелов гласува „против“ Бюджет `2019, вероятно подбуден от собствените си интереси на председател на тракийско дружество. Според местните политици се шушука, че активността на Ангелов, с която уж брани тракийското дружество, макар и явно в конфликт на интереси, е нищо повече от параван на отчаяния му опит да се докопа до място в следващия Общински съвет. Прогнозите са, че до септември, доскоро мълчаливият мъж, стоящ на последния ред, ще е сред най-активните в местния парламент.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Вълчо Чолаков: Северният обход няма да се проточи колкото при обхода на Ахелой
Съдебни дела бавят Северния обход на Бургас
Съпругът на вицепрезидента Илияна Йотова ще оперира Стефан Данаилов
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.