Събеседник
Тодор Стамболиев, обществен посредник: Хора с апартаменти в Небостъргача живеят с дългове и под наем
TразмерT

- Г-н Стамболиев, проблемът с отделението по „Хематологията“ е временно решен. Какво следва от тук нататък?

- От тук нататък, за да може да изпълнява пълноценно задълженията си отделението, трябва да бъде намерен лекар-специалист хематолог, който трябва да е назначен на постоянен трудов договор. Сега в момента разбрах, че има назначени две лица на четиричасов работен ден. В момента все пак отделението работи. В крайна сметка това беше и целта – да се даде старт на работата, за да не бъдат принуждавани хората да пътуват по два пъти в месеца до Варна. Другото е въпрос може би на по-дълъг период на време. Някой да се яви на конкурс в УМБАЛ-Бургас и да го наемат.

- Има ли опасност евентуално такава съдба да последват и  други отделения?

- Сигнали от граждани в тази насока съм нямал. Неофициално обаче съм имал разговори с лекари, които заявяват, че е все по-голям проблемът с лекарите-специалисти. Споделят, че има опасност и в други отделения да се случи нещо подобно. Това вече е въпрос на анализи, за да се подготвят специалисти навреме.

- Получихте ли много сигнали от граждани за проблема в „Хематологията“?

- При мен дойдоха да подадат сигнали две наши съгражданки. Те бяха представители на останалите 13 човека, които страдат от „таласемия майор“. Освен това разбрах, че има и 10 деца, които са болни от същата болест. Стават 25 човека. Изрично бе подчертано в разговора, че затварянето на това отделение възпрепятства лечението не само на това заболяване, но и на всички болни, които са свързани с лечение на кръвта.

- Друга важна новина тези дни е, че най-накрая 90 семейства ще влязат в домовете си в така наречения Небостъргач в Меден рудник. Разбрахме, че имате заслуга за това. Каква е тя?

- Да, може малко нескромно да прозвучи, но предполагам, че и аз имам някакъв заслуга за тази положителна новина. През 2017-а, когато встъпих в длъжност, това беше един от първите казуси, с които се захванах. Бях посетен от много хора, които бяха закупили апартаменти в Небостъргача. Знаете обаче, че строителството му беше прекратено. Имах среща със синдика на фирмата, която беше обявена в несъстоятелност. Той самият имаше известни претенции към Община Бургас за изграждането на този паркинг. Тогава проведохме в сградата на общината една съвместна среща, на която присъстваха синдикът, председателят на „Правна дирекция“, директорът на ЦАУ „Възраждане“, главният архитект и аз. В крайна сметка на тази среща решихме кои са спорните моменти и какво трябва да се направи, за да не се стига до дълга и тежка съдебна процедура. Тогава проблем беше захранването с електричество и изграждането на трафопост. Там също влязох в преговори. Искаха съдействие за по-бързо издаване на разрешение за строеж на трафопоста. После имах няколко срещи с гражданите. Някои от тях пък не искаха да плащат сумата към ЕВН. Така или иначе този въпрос приключи през 2018-а с изграждането на трафопоста и елзахранването беше осигурено. Сега, преди последното обществено обсъждане, което се проведе на 16 януари, от Община Бургас ми поискаха информация кой ще продължи да подготвя документите за въвеждането на сградата в експлоатация, тъй като все пак някой трябва да върши това. Да не се получи така, че общината да изпълни своя ангажимент, а да няма кой да придвижи по-нататък документите. Влязох отново във връзка със синдика. Получих становище от него веднага, което препратих на общината. В него още веднъж се потвърждава, че дружеството е в състояние и той лично поема ангажимент да придвижва по-нататък документацията. Има фирма, която да осъществява строителен надзор на обекта. Идеята на това становище беше, че ако общината си изпълни ангажимента за паркинга, дружеството в най-скоро време ще въведе сградата в експлоатация.

- Има ли от какво да се притесняват още хората според Вас?

- Ако общината направи паркинга, в което аз не се съмнявам, тази година е прието и е заложено в инвестиционната програма, не виждам причина, поради която да не бъде изпълнено. Синдикът също, ако си изпълни поетия ангажимент, смятам че до края на годината проблемът вече трябва да е решен напълно за хората, закупили апартаменти в сградата. И най-вече да влязат и да заживеят в тях.

- Има хора, които са закупили апартаменти с последните си спестявания, теглили са заеми, а сега едва смогват живеещи под наем, докато тази 10-годишна сага тече. Търсиха ли Ви такива хора?

- Има, да. Не мога да кажа с точност колко са, но има. Част от хората, които идваха при мен, бяха точно с такъв проблем. Те са в най-тежко състояние, защото са си продали апартамента, теглили са кредит, купили са апартамент в Небостъргача. Нещата обаче не вървят и те са в дългове и като цяло в много тежка финансова ситуация са изпаднали. Всеки се оправя по единично – едни при роднини приютени, други под наем. Но наистина, тази сага продължава много дълго време. Аз от 2017-а работя по случая, но той е отпреди това. Трудно е толкова години да живееш под наем и с кредит. Положението става още по-тежко.

- Ресторантьори и хотелиери, а и масово хора от средния и малкия бизнес негодуват срещу Наредба Н-18, която наричат репресивна. Стигна се и до протести. Търсят ли Ви хора с оплаквания по темата?

- Нямам такива подадени сигнали. Работещите в тази сфера са все пак доста интелигентни хора и сами осъзнават, че моята компетенция в тази насока не е налице. Не мога да въздействам и да искам промяна в Наредбата. Неслучайно протестите са отнесени към София и Министерство на финансите.

- Едно от основните им оплаквания е, че проверките, на които са подложени, а и последващите санкции са пагубни за бизнеса им. Дали някой пък за това не Ви е търсил?

- Жалби в тази насока нямам. Ако има запечатан обект, или наложена санкция, процедурата е ясна – наказателно постановление, или пък мярката се обжалва пред съда и той съответно потвърждава, или отменя наказанието. Всички си спомнят, че държавата малко грубо влезе в тези правоотношения. За мен обаче специално мярката „затваряне на обекта“ е твърде репресивна, особено за неиздаване на касова бележка за 2-3 лева. Някак си самото наказание не е съобразено с нарушението. Трябва да има реципрочност. Не може за такива елементарни неща, като неиздаване на касова бележка, да се запечатва обект. Има доста хора, които са фалирали, заради такива санкции. И то е нормално. Като ти затворят заведението за един месец, и то в сезон, в който се надяваш на печалба, защото повечето заведения в Бургас чакат  лятото, е много тежко. Ако ти е и единствен бизнес... Не казвам, че трябва да се стимулират фискалните нарушения, но за мен тази мярка е жестока. Може би трябва да се помисли върху санкции, реципрочни на нарушението. В случая парична глоба, да речем. Да се запечатва заведение обаче в подобни случаи е твърде репресивно. Тук според мен малкият и средният бизнес са си напълно прави.

- Голям проблем на хора с увреждания е, че по време на ремонти на улици не могат да се придвижват нормално. Такива в инвалидни колички дори не успяват да излизат от домовете си. В града на доста места ще предстоят ремонти и текат такива. Търсят ли Ви хората с подобни казуси?

- Да, имало е случаи. Предполагам, че и тази година ще има. Във всички такива случаи сигнализирам съответните административни директори. Понякога Общината успява да реагира бързо, понякога поради забавянето, хората сами се справят. Такъв случай имах с един господин от Меден рудник. Той беше подал сигнал, беше изчакал около месец. Въпреки моите усилия и на Общинска администрация, нещата не се случиха толкова бързо. Затова мъжът пое инициативата в свои ръце. Беше си поръчал един самосвал и да му направят рампа, за да може да се придвижва от тях до автобусната спирка. В крайна сметка обаче, откакто влезе в сила Законът за хората с увреждания от края на 2019-а, местните власти са задължени при обследване на нови сгради, да приемат мерки за достъпна околна среда. Понеже присъствам на оперативките на общинската администрация, мога да кажа, че полагат усилия в тази насока. Аз самият съм имал случаи, когато съм подал сигнал и до месец проблемът е бил решаван. Човешкият ресурс като че ли е недостатъчен и не може да се реагира винаги на момента обаче. Дори и временни, тези проблеми създават неудобства. Това е факт. Миналата година имаше една програма за достъпна среда и общината реализира доста успешни проекти по нея. Бяха изградени подвижни подемници вътре в жилищните сгради. Проблемът тук възниква, че заявител за участие трябва да бъде собственикът на сградата, когато тя е самостоятелен обект – примерно еднофамилна къща. За живеещи в блоковете обаче заявител може да бъде регистриран само по Закона за етажната собственост юридическо лице. Самото лице не може да подаде документи. Това е проблем, защото в един случай може да няма такова сдружение, в други дори и да има, не се стига до съгласие, трети изтърват срокове. Една жена беше дошла при мен, която бе изтървала срока тогава и не можа да кандидатства. Тази година сега от март тя пак стартира и се надявам тези трудности да бъдат съобразени по някакъв начин.

- Говорейки за хората с увреждания, докъде е развитието на Наредбата, уреждаща паркирането им по адрес? Има ли напредък?

- Последно след като получих писмо от националния омбудсман в подкрепа на създаването на такава Наредба, веднага след изборите, то бе разгледано в комисиите, където го защитих. Аз бях пуснал подобно още през април 2019-а. Комисиите взеха положително становище, както по него, така и по моето предложение. Отделно от това в годишния си отчет още веднъж съм наблегнал на това. Мисля, че е крайно време тази Наредба да бъде приета. Аз имам мнение, но ще го запазя, защото е в правомощията на Общински съвет – Бургас да го приеме. Готов съм да участвам и в работата на комисиите, ако се прецени. Заявил съм го на председателите. Смятам, че сега, след като бюджетът беше приет, комисиите ще могат да работят по-целенасочено по конкретните докладни за тях.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.