Любопитно
Тази нощ местим часовника назад
TразмерT

Тази нощ се връщаме към астрономическото време

 

Тази нощ се връщаме към зимното часово време. В 4 часа в събота срещу неделя местим стрелките с час назад.  Практиката е въведена у нас през 1979-та  година, но вероятно идва нейният край, защото до първи април 2019-та България трябва да реши кое време ще избере  като постоянно- лятното или зимното. Срокът беше поставен от Европейската комисия, след като мнозинството от европейските граждани се обявиха за отмяна на изуственото превъртане на стрелките.

У  нас над 17 000  души гласуваха в онлайн проучването на Министерството на енергетиката.  96% от тях –  да се премахне сезонната смяна на времето. 51% искат постоянно да е лятното часово време, а 38 процента – зимното. В същото време  според изчисленията на бизнеса, губим много повече, отколкото печелим при въртенето на стрелките. Към това лекари и психолози добавят и друг аргумент- времето, което е нужно за адаптация на човешкия организъм. Смята се, че през първите дни след изкуствената промяна, физическото ни здраве е по – уязвимо – расте рискът от инфаркти и инсулти, нарушава се психическото ни равновесие, страдаме от безсъние. 

Преместването на стрелките с час назад, когато се връщаме към астрономическото време, намалява риска от инфаркт, а преминаването към лятното време го увеличава, твърдят шведски учени от Каролинския институт. Изследователите са убедени, че преминаването в края на октомври към астрономическото часово време се съпровожда с понижаване на риска от инфаркт на следващия ден – в понеделник. 

В Европейския съюз има три стандартни часови зони - западно, централно и източноевропейско време – в тази зона попада и България. Държавите – членки, които изберат като постоянно лятното часово време ще преминат автоматично към следващата часова зона – стандартно време плюс един час.  През последните часове обаче стана ясно, че Австрия, Белгия и Холандия предлагат решението да бъде отложено след 2021-ва година. Целта е да бъдат извършени допълнителни проучвания. Темата ще се обсъжда на неформална среща на министрите на транспорта от Евросъюза в понеделник.

Предстоящата смяна на часовото време ще наложи промени в пътуването на жп - транспорта. Това съобщиха от БДЖ. 13 пътнически влака ще трябва да престоят на различни  гари тази нощ, за да не бъде нарушен графикът за движение.   Практиката е в момента на смяна на времето, влаковете да спрат в първата железопътна гара по маршрута си при наближаване на  четири часа след полунощ  и да изчакат там 60 минути.  По този начин ще бъде избегнато по-ранно от обявеното им преминаване през съответните гари.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
По празниците: Бургазлии тръгнаха да си вадят паспорти заради Брекзита
Легенда от женската NBA лига учи децата в Бургас на баскетбол
„Алеко Константинов“ все пак ще е уличка на занаятите
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.