Култура
Световно признат кларнетист свири в Бургас
TразмерT

Дона МИТЕВА

Един от най-известните френски кларинетисти със световна солистична кариера – Пол Мейер (Paul Meyer), заедно с дамата на кларнета проф.  Деница Лафчиева, ученичка на проф. Петко Радев, са в Бургас. Днес, четвъртък, заедно с пианистката Мария Принц ще изнесат концерт за ценителите на музиката в града в залата на Областна управа, която е предоставена безвъзмездно.

Мейер ще свири за първи път в България на бургаска сцена.

С всеки концерт на преподаватели от майсторските класове по кларинет екипът на Академията отдава почит към делото на един велик български музикант, основоположник на Лятната академия на изкуствата и съмишленик – проф. Петко Радев.

Двамата звездни преподаватели Мейер и Лафчиева водят майсторски клас по кларинет от 2 до 8 септември в залата на Арт Прим център (срещу хотел „Приморец“ на улица „Александър Батенберг“ 12). Учениците са десет – от Китай, Австрия, Румъния, Швейцария и България.

Петя Великова, председател на Лятната академия на изкуствата, сподели пред репортер на „Черноморски фар“, че родителите на участника в майсторския клас от Румъния до последния момент са питали по телефона дали наистина тези именити музиканти ще пристигнат в Бургас, за да обучават младите таланти. „Майката не можеше да повярва, че в България, в Бургас идва такова световно име като Пол Мейер, за да сподели опита си“, подчерта Великова. По нейните думи атмосферата в майсторския клас е невероятна, затова има и непрекъснато слушатели в залата.

На 8 септември е заключителният концерт на участниците в майсторския клас. На пианото ще им акомпанира Мария Принц. Този концерт ще бъде също в залата на Областна управа - Бургас. Входът за него е свободен.

Пол Мейер е гастролирал като солист в Европа, САЩ и Австралия. Записал е над 50 диска за най-големите звукозаписни компании. В последните години  развива и успешна кариера като диригент. От есента ще бъде главен диригент на камерния оркестър в Манхайм. Носител e на най-високия орден за изкуство и култура във Франция (Орден на Почетния легион). На 2 септември Пол Мейер бе поканен от Еманюел Макрон да изнесе концерт в Елисейския дворец.

Проф. Деница Лафчиева е ученичка на проф. Петко Радев. Нейни преподаватели още са и били проф. Петер Шмидл в Академията във Виена и проф. Андрю Маринър в Лондон. Днес тя има световна кариера. От тази година тя ще бъде първият професор от България преподавател в изключително престижната Музикална академия в град Бреша, Италия.

Лятна академия на изкуствата се утвърди като образователна платформа, отворена за млади таланти от различни области на изкуствата, без възрастови ограничения. Изискването е участниците да се обучават в училища или университети по изкуствата, или да са лауреати на престижни международни конкурси.

В Академията са преподавали утвърдени творци като: проф. Петко Радев, проф. Ростислав Йовчев, проф. Ангел Станков, българската джаз легенда Йълдъз Ибрахимова, Веско Ешкенази, театралният режисьор Явор Гърдев, Борислав Петранов, Касиел Ноа Ашер, проф. Светозар Бенчев и много други.    

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Почина голямата българска певица Ирина Чмихова
И в събота можете да се насладите на платната на Стоян Цанев
Конкурса на името на Агоп Мелконян се провежда за девети път
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.