Спорт
Световният елит по тай чи чуан пристигна в Бургас
TразмерT

Световният елит по тай чи чуан пристигна в Бургас за участие в Световното първенство, което се провежда в спортна зала „Младост“ от 27 септември до 1 октомври включително. Тай чи чуан е най-практикуваният стил в Ушу или както е известен у нас Кунг фу.

В престижния форум участие вземат около 500 от най-добрите състезатели, които са представители на 35 страни, сред които Китай, Русия, САЩ, Канада, Макао, Хонконг, Сингапур, Япония и най-добрите държави от африканския континент.

За втори път морският град ще е домакин на подобно състезание от такъв висок ранг. През 2016 година тук се проведе и Световното по ушу за младежи.

„Това е прецедент, никоя друга федерация не е правила подобно нещо. Уникално е, че нашият град е организирал подред две световни първенства, което е огромно признание към нас от световната федерация. Надявам се да проведем едно успешно първенство и да докажем, че ние, българите, в частност бургазлии, можем да бъдем добри домакини и да направим нещо много голямо, което да остане за поколенията“, заяви президентът на родната федерация по ушу Стефан Колев на пресконференция часове преди откриването на форума.

На среща с медиите присъстваха и Антъни Гор – вицепрезидент на Световната федерация по ушу, Джан Дзипин - секретар на световната федерация, Петър Драгоев - вицепрезидент на българската федерация и капитан на националния отбор, както и Марта Бър – медиен директор на Свтовната ушу федерация.

„Основната ни цел е да разпространим тай чи по целия свят и да се вдигне нивото на бойното изкуство. При нас членуват 152 федерации, а българската е една от най-активните и ентусиазираните, като тя помага и затова ушу да стане олимпийски спорт. Искаме да спечелим повече фенове в България и Европа“, каза Антъни Гор.

Причината, поради която ушу все още не е станал част от олимпийското семейство е, директива от 1992 година, която гласи, че на всяка една Олимпиада може да се приема само по един нов спорт.

„Ние продължаваме нашите усилия, макар не всичко да зависи от нас“, каза още Антъни Гор.

В момента ушу набира все повече популярност в цял свят. Над 500 милиона души по света се занимават с бойното изкуство, а от тях над 100 милиона са тези, които практикуват тай чи.

Световното първенство в Бургас ще бъде наблюдавано от милиони зрители, благодарение на интернет-платформи, които ще излъчват събитието онлайн.

Българският национален отбор ще бъде представен от шестима състезатели: Десислава Холодна, Теодор Недев, Иво Георгиев, Станислав Благоев, Димитър Тончев и капитанът Петър Драгоев.

„Това Световно първенство е като сбъдната мечта за всички спортисти и деятели в родната федерация. Личните ми очаквания са да вземем 6 отличия, колкото и нескромно да звучи. Ние сме максималисти, да се надяваме, че у дома и стените помагат“, каза Драгоев.

Големият интерес към този стил налага организирането на отделно световно първенство, което се провежда на всеки две години, вече за трети път. То се характеризира с бавните и грациозни движения и комбинацията от силни и меки техники. Тай чи се отличава с бавни движения, преминаващи в експлозивни удари - техника, изискваща пълна хармония между движение и дишане, както и концентрация и координация на цялото тяло.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Румен Димов - изпълнителен директор на ФК „Созопол“: Не гоним на всяка цена класиране във Втора лига
Нефтоxимик с пето ново попълнение
Започна благотворителният футболен турнир в Меден рудник
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.