Бургас
Свалят плочата от фасадата на Механото
TразмерT

Съветници се хванаха за гърлата на тема идеология

 

Георги РУСИНОВ

 

Общинските съветници решиха по време на редовната си сесия за октомври идеологическата плоча на фасадата на Механотехникума да се премахне. Не стана ясно обаче какво ще е бъдещето й.

Още в началото на дебатите инж. Виолета Илиева припомни на колегите си, че всички докладни свързани с образованието са били приемани с пълно мнозинство и, че не може да става въпрос за каквато и да е идеология в училище. Тя призова колегите си да гласуват за премахването й, тъй като закона го задължава.

„Преди години петолъчката бе заличена като символ на стария режим. Тогава всички училища смениха печатите си. Всички ликове на лица от този режим бяха сменени с такива на будители“, каза тя.

Тошко Иванов от СДС също защити премахването на въпросната плоча, която от дни предизвиква сериозни полемики.

„Вярвам на моята майка, която е лежала в женския лагер в Куртово Конаре, както и на покойния ми дядо, пратен в Белене.  Германия се отказа от националсоциалистическите си символи, нека да дадем тон и да вкараме всички тези символи на мракобесния режим в музей. Който иска да влиза и да им се наслаждава”, заяви от трибуната той.

Тук червеният съветник Евгений Мосинов реагира остро.

„Защо вадите скелети от гардебора. Връзвате се на колегата Георги Дракалиев. Това ли е вашата кауза? Стигате до абсурдното твърдение, че жертвите в борбата срещу фашизма не трябва да бъдат почитани. Докладната е груба политическа грешка, освен, ако не цели да бъде димка, по която да се разразят дълги, продължителни, псевдоидеологически диалози. Върнете се към принципите на ГЕРБ – бъдете праграмитчни. Ако искате да махнете тази плоча си има Административен съд”, заяви той.

Веселин Пренеров от ГЕРБ също бе категоричен, че подобна плоча няма място в училище.

„Нека не превръщаме училищата в идеологически паметници. Затова има музеи, където всички тези неща могат да се видят“, призова той.

Георги Дракалиев от своя страна обясни, че докладната касае единствено закона. Той добави, че училищата трябва да са деполитизирани, а младите хора да не бъдат облъчвани по никакъв начин.

Зевзекът Ангел Божидаров предложи да се отреди едно място след района на пясъчните фигури, където всеки, който иска „да ходи и да се любува на каквото си иска“.

Тук пък Кирил Петков – най-възрастният сред бургаските социалисти се ядоса.

„Не можем да затрием паметните плочи оттатък пясъчните фигури. Дайте и историята да я захвърлим на бунището“, каза той.

В крайна сметка стана ясно, че тя ще бъде премахната, но не е ясно къде ще отиде след това.  Механото е известно с това, че има печална история с паметници, първо на бащата на града, а после и на Георги Димитров, които са премахвани, но следите им се губят след години.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Почина големият бургаски изпълнител Росен Петров
KAT-Бургас няма да работи в петък след 12 часа
Бургаски ученик е на финала на конкурса за стипендията на Фондация „Кроношпан“
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.