Несебър
Стотици се стекоха на „Есенни пасажи“ в Несебър
TразмерT

В топлите и ласкави октомврийски дни на последния уикенд в Несебър  се проведе фестивалът „Есенни пасажи“.

Фестивалът “Есенни пасажи“ е едно от събитията, чрез които Община Несебър осъществява своята политика, насочена към удължаване на туристическия сезон. Общината полага последователни усилия да разкрива прелестите на Несебър през различните годишни времена, като по този начин цели да привлече туристи, изкушени от тишината и романтиката на спокойните дни извън активния сезон. Част от тази  концепция са и фестивалните прояви като „Есенни пасажи“, „Есен в Несебър“, Февруарските празници за любов и вино. Тези културни събития всяка година са повод за пътуване и привличат все повече хора, които искат да осмислят уикенда си чрез нови и интересни изживявания.

Поредното седмо издание на  фестивала бе посетено от стотици гости, дошли да се насладят на есенната атмосфера и празничното настроение на Несебър. За всички тях на площад “Месамбрия” беше организирана богата кулинарно-културна програма. Община Несебър отново се беше погрижила за доброто настроение на всички присъстващи.

И през трите слънчеви фестивални дни гостите и местните жители имаха възможност да опитат различни рибни вкусотии, предлагани от производители и ресторантьори, на площад „Месамбрия”. И тази година местните търговци  предлагаха най-богато разнообразие от различни риби, приготвени по различни технологии.

Високото ниво на фестивала и тази година бе гарантирано от присъствието на експерт в кулинарията. На седмото  издание на „Есенни пасажи“ гост бе шеф Дико Томчев, който направи демонстрация на приготвянето на рибни ястия и деликатеси. Шеф Томчев е кулинарен консултант към голяма мултинационална компания. Той има 22-годишен опит, натрупан в работа за кетъринг компании, пасажерски кораби,  хотели, ресторанти и т.н.т.

По традиция част от съботната програма бе и най-очакваното  събитие на фестивала- конкурсът за най-вкусна рибена чорба,  приготвена на борда на риболовен кораб от най-вещите майстори на рибената супа – самите рибари. Този вълнуващ момент препълни площада с хора, дошли да вкусят  от  рибарската чорба.

Шеф Томчев бе поканен да журира и след внимателна   дегустация   определи победителя в надпреварата за най- изкусно приготвена рибена чорба – РК 29. На второ място остана РК 576,  третото място бе отредено на РК  21, а  четвъртото място зае РК 40.

В културната програма на фестивала се включиха състави и формации към НЧ „Яна Лъскова-1905“: Хор за гръцки песни „Месамбрия“, ФФ „Българка“, ФФ „Македонка“, група „Трипъл трабъл“, Светлин Карагьозов, ВДС „Сюрприз“ и ВИГ „Луминус. Участие взеха още  ВГ „Морски звездички“ и солисти, и Школата по медни духови инструменти при ОДК – Несебър . Част от празника бяха и гостуващата формация трио „Тринити“.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
КНСБ изнесе лекция пред ученици в Слънчев бряг
Шестокласници в Несебър учиха колко велик е българският език
Проектобюджетът на Несебър -65 200 000 лева
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.