Средец
Стотици се събраха на Националния събор „Божура“
TразмерT

„Черноморски фар“

 

Стотици граждани и гости на Община Средец се събраха на Националния Странджанско-тракийски събор „Божура“, който се състоя в едноименната местност. Събитието се проведе за 27-и пореден път, а организатори са Община Средец, Съюз на Тракийските дружества в България и Народно читалище „Пробуда 1897“.

Програмата започна с отдаването на почит към паметта на Стефан Караджа, чийто паметник бе затрупан с венци и цветя.

Официалното откриване започна с тържествено вдигане на знамето на събор „Божура” от инж. Иван Жабов, кмет на Община Средец. Сред официалните лица бяха и Веселин Люцканов, секретар на Областна управа - Бургас, Красимир Премянов, председател на Съюза на Тракийските дружества в България, Стефан Колев, председател на ТД „Странджа“ Бургас, Божанка Николова, председател на ТД „Лазо Лазов“ - Средец.

По време на церемонията специални юбилейни медали по повод 175 години от Рождението на Капитан Петко войвода бяха раздадени в знак на благодарност и признателност за труда и усилията положени в насока запазване и предаване на българското тракийско наследство. Такова отличие получи и Стефан Колев председател на ТД „Странджа“, който се обърна пред събралите се членове с думите:

„Еднаквите радости, еднаквите скърби, общите борби и надежди, общият исторически живот в миналото създават оная душа, която кара българите, където и да са те, да се чувствуват като едно цяло, като синове на едно голямо семейство. И тоя общ вековен живот, това емоционално единство на нацията създава закрилата на културното единство на българите, опазването и предаването през поколенията на традициите (песенното и танцово богатство). Нека направим усилия да се отърсим от това противостоене един на друг. Нека помним, нека бъдем единни и носим в сърцата си гордия български дух!”

Специален юбилеен медал беше връчен и на зам.-председателя на дружеството и директор на ОДК-Средец Лазар Налбантов.

Над 100 бяха участниците, които се впуснаха в надпяванията на фолклорния събор. Призът „Комня Стоянова“ спечели Велина Стойкова, която се представи с песен на народната певица.

Празникът завърши с концерт на странджанските изпълнители Жечка Сланинкова, Янка Рупкина, Калинка Згурова, Радостина Йовкова, Лазар Налбантов, Костадин Михайлов и Манол Михайлов.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
35-годишният Иван Ангелов спаси кръста в Средец
В Средец ще спасяват Кръста на Богоявление в язовир Малката река
Полицията за потрошения паметник в Средец: Няма следи от вандализъм
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.