Созопол
Старото военно училище на остров Свети Кирик става център на археологията
TразмерT

Старото военноморско училища край Созопол да стане център на археологията и подводната археология. Това е идеята на Боил Банов, министър на културата, която превръща в лична кауза. В свое интервю той коментира, че се работи усилено  по съвместен  проект с Лувъра, който е свързан с остров Свети Кирик и Юлита. Проведени са вече много разговори с директора на Лувъра,  и  предстои  финален разговор с министъра на културата на Франция. Идеята е не просто да се разменят изложби, а да има устойчива перспектива за развитието на културата върху определена територия.

Целта е островът край Созопол, където има прекрасна сграда – старото военноморско училище, което е паметник на културата,  да бъде превърнато в център на археологията и подводната археология.  Там да намерят място и други видове изкуства. Бившите общежития, които бяха казарми, са също интересна архитектура, където да се поместят съвременни изкуства. Островът да се превърне в място, където да се твори в момента, да се събират хора от цял свят.

Съвместният проект с Центъра за морска археология към Университета в Саутхемптън и  откритията  да бъдат представени подобаващо и изложени на тази територия, защото самото място провокира.

Министър Банов признава любопитен факт -  на последната среща с директора на Лувъра Жан – Люк Мартинез  са сложили  подписите си на една салфетка. В близко бъдеще се надява  те да бъдат  пренесени и върху официален лист хартия. След което ще започнат етапите на реализация, където специалистите от Франция ще са от помощ със своя опит и визионерство.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Обновяват водопроводната мрежа на созополското село Зидарово
За разрушените дюни край Смокиня може да има административно наказание
Започват проверки в Черноморец заради жалбата на граждани
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.