Регион
Стари мини дебнат по цялото българско Черноморие
TразмерT

Стари мини, по всяка вероятност поставени през Втората световна война дебнат в Черно море и най-вече по цялото българско Черноморие. Това заяви пред журналисти капитан-лейтенант Абдула Илдъз, командир на турския ловец на мини TCG AKCAY, който заедно с румънския миночистач ROS Lupu Dinescu и английския HMS ENTERPRISE акостираха в Бургас като част от обучение на НАТО.

Именно преди дни по време на тренировка в румънски води, недалеч от Констанца турския кораб открива и обезврежда стара мина, която почти сигурно е от периода на Втората световна война. Капитан-лейтенант Илдъз обясни, че мината е била от типа дънни мини, които се поставят срещу подводници. „Предполагаме, че има много мини, от най-различен тип в Черно море и в частност в българското Черноморие, но не сме сигурни колко точно са на брой. Понякога откриваме стари исторически мини. Опасността идва от там, че не знаем кога ще се натъкнем на истинска мина, затова винаги трябва да сме подготвени, докато вършим работата си“, поясни турският командир.

Капитан-лейтенант Илдъз обясни, че мините са опасни, но специално тази не е представлявала заплаха за търговски кораби, тъй като е била на голяма дълбочина. „Специално тази се активира, когато плавателния съд я уцели. Някои мини се задействат и от звука на преминаващ кораб, други от магнитното поле“, разказа още турският военен.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
75 310 000 лева е проектобюджетът на Несебър/Вижте за какво се заделят пари през 2019?/
Експертизата: Над декар са унищожените дюни на „Смокиня“
Търси ли си релса Валери Симеонов?
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.