Събеседник
Срещу нас се води съзнателна злонамерена кампания
TразмерT

Соня Стойчева е главен треньор и изпълнителен директор на ПК „Бриз“. Клубът е създаден през 1997 година и има вече 20-годишна история. С нея разговаряме за последните скандали около клуба и наложените наказания на Стойчева. В публичното пространство излязоха и информации за спрени субсидии на клуба от страна на община Бургас. Каква е истината, поискахме да разберем от г-жа Стойчева, която говори за тази и други и теми.

- Г-жо Стойчева, в последно време около вашия клуб имаше дебати и скандали. Стигна се и до протестни действия в комисията по спорт. Защо се стигна до тази ситуация?

- Около нашия клуб има кампания. Злонамерена и тенденциозна. Няма скандали. Ние продължаваме да работим и да произвеждаме шампиони. Когато се отворят и видят протоколите от състезания, истината лъсва наяве. Ние сме най-силният бургаски плувен клуб, печелим медали и титли. Два други клуба злословят и пишат доноси срещу нас. Може би защото нямат истински аргументи, които се виждат в плувните коридори. Опитват се да дискредитират клуб с 20-годишна история и вече сериозни традиции в плуването. Що се отнася до комисията по спорт, действително имаше протест от страна на родители и състезателите. Някои от тези родители не бяха допуснати да говорят пред общинските съветници и не бяха изслушани. Това е скандално. Това е и подигравка с нашия труд и с усилията и амбициите на самите родители. Но това няма да ни спре. Ние продължаваме да работим. Всеки, който иска, може да ни види по басейните в Бургас и да разбере, че в „Бриз“ всичко е поставено на професионална основа.

- Имаше информации за наложено Ваше наказание. Става въпрос за 8 месеца лишаване от треньорски права и от правото да представлявате клуба на състезания като официално лице?

- Има решение, което се обжалва. В съда ще стане ясно. На този етап ние оспорваме правомерността на това решение и то не може да бъде в сила. Само съдебната институция може да вземе крайното решение. Самото наказание не ме лишава от правото да водя тренировките и да упражнявам своята професия. Става въпрос, че не мога да представлявам клуба официално на  състезания. Казах ви, че ние оспорваме това. Иначе и на състезания „Бриз“ е представляван не от мен, а от сина ми Янчо Стойчев. В общи линии нещата се раздухват напълно злонамерено, но и това ще премине. Някои хора не могат да преглътнат, че ние сме значително по-добри. Успяха да ни откраднат състезатели, но пак са далече от нас.

- Кои са тези клубове?

- Не бих искала да назовавам имена.

- Все пак говорим за скандал, редно е да ги назовете?

- Става въпрос за плувните клубове „Метропол“ и „Акулите“. От тях идват доносите и недоказаните обвинения. В „Метропол“ дойдоха двама треньори от Враца, които постоянно правят интриги. Това е недопустимо. Те нямат нищо общо с бургаския спорт, но въпреки това се опитват да се намесват в процесите. Нищо няма да постигнат. Ние поддържаме добри отношения с другите два плувни клуба - „Черноморец“ и „Научи се да плуваш“. С тях проблеми нямаме. Те ни помогнаха и при организацията на турнира, който ние проведохме в Бургас. Турнир, който бе на високо равнище. Това бе отбелязано от всички участници и гости. Подобен турнир не бе провеждан от дълги години в Бургас. Явно и това е трън в очите на въпросните интриганти.

- Към Вас имаше и обвинения, че сте допуснали на състезания плувци, които не са правомерно картотекирани?

- Пълна лъжа. Това е невярно твърдение. Картотеките и участието им е напълно редовно. Всичко останало са спекулации. За това могат да потвърдят и самите родители на децата. Както ви казах обаче, те не бяха изслушани от съветниците в комисията по спорт.

- Смятате ли, че отношението на съветниците от комисията е тенденциозно спрямо Вас?

- Напълно тенденциозно и преднамерено. За съжаление хората, които работят, не биват поощрявани. Аз лично недоумявам, но това е факт.

- Не можете ли в Бургас да изпушите „лулата на мира“ и всички хора в плуването да работят нормално и толерантно?

- Аз никога не съм търсила конфликти и интриги. Ние, в „Бриз“, работим без да се интересуваме от другите. Вършим си нашата работа. И я вършим на ниво. Полагаме големи усилия, за да създаваме състезатели. Знаете колко е трудно в тези времена да се мотивират младите хора да се раздават в басейна, да работят усърдно, да спазват режим. Плуването е спорт, който изисква пълно себераздаване и концентрация в тренировките. Кой как работи се вижда по спортните резултати. Що се отнася до „лулата на мира“, аз нямам нищо против, но пак Ви казвам, че не аз съм предизвиквала конфликти и война. В Бургас обстановката  е трудна. Не смятам, че в момента това е възможно. Все пак се надявам, че ще има поне нормални и цивилизовани отношения в бъдеще.

- Спряна ли и е остатъчната Ви  субсидия в размер на 25 хиляди лева до края на годината?

- Аз съм убедена, че ще си получим парите. Това са точки, които са начислени по правилник, създаден и гласуван от общинските съветници. На базата на тези точки са начисляват и парите, които се полагат на клубовете. Нека да уточня, че тази субсидия е за резултатите, които са постигнати през 2016 година. Сигурна съм, че ПК „Бриз“ ще си вземе парите. Останалото би било незаконно решение.

- Достатъчна ли е вече в Бургас плувната база?

- Преди години нещата бяха много зле. Тогава се работеше изключително трудно. В един период нямаше къде да се тренира през лятото, а през зимата се разчиташе само на басейна в Младежкия дом. Благодарение на усилията и работата на кмета на града Димитър Николов се направи много в тази посока. Сега има летни басейни до експозиционен център „Флора“, има и във Ветрен. Изгради се закрит басейн в „Меден рудник“, прави се и нов басейн с олимпийски размери край комплекс „Славейков“. Нещата вървят. Искам да попитам, защо като нямаше база, клубовете в Бургас бяха по-малко? След това се нароиха желаещи. През този период Бриз продължаваше да работи и да създава шампиони. Сега е по-лесно. Смятам, че базата става все по-сериозна, за което се радвам. Има още какво да се желае, но процесите са правилни и положителни.

- Оптимистка ли сте за българското плуване?

- Преди години този спорт беше на много високо ниво. Всички помнят и успехите на Таня Богомилова, нейният чудесен златен медал в Сеул през 1988 година. Тогава имаше и други силни родни състезатели. Дълги години след това бяха пропилени. Все пак, в последните две-три години виждам, че има раздвижване в родното плуване. Има няколко млади и перспективни състезатели, като Антъни Иванов, които са светли лъчи. Според мен обаче държавата трябва да има много по-голям ангажимент и да отделя повече средства и внимание. Анализите сочат, че в другите държави финансовите ангажименти към спорта като цяло са много по-сериозни. У нас този социален феномен, какъвто е спортът, се неглижира и пренебрегва....

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.