Карнобат
Срещу 4 милиона лева: Карнобатската гара ще претърпи пълна трансформация
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Срещу малко над 4 милиона лева Карнобатската гара ще претърпи пълна промяна. Днес бе дадено началото на ремонта на четвъртата по големина гара в страната със символична първа копка. Ремонтът ще изпълнява Обединение „Железопътна инфраструктура Карнобат“, в което влизат фирмите „Билдникс“ и „Билдинг комфорт“. Срокът за изпълнението е от 2 години.

На събитието присъства и министърът на транспорта Росен Желязков. Другите официални гости бяха заместник-областният управител Владо Крумов, заместник-генералният директор на Държавно предприятие „Железопътна инфраструктура“ инж. Златин Крумов, заместник-председателят на Камарата на строителите в България и водещ партньор в Обединение „Железопътна инфраструктура Карнобат“ инж. Николай Николов и представителят на строителния надзор Светлин Енеджиев.

„Реализацията на проекта е още една стъпка към осъществяването на поставените ни цели, а именно устойчиво развитие на националния железопътен транспорт, подобряване обслужването и комфорта на пътниците“, заяви инж. Крумов.

Заместник-областният управител Владо Крумов, който е местен обясни, че най-големия надзор ще са гражданите на Карнобат.

„Гаров комплекс Карнобат наистина е много голям и заслужава тази чест да бъде реконструиран и реновиран. Трябва да се модернизира този транспорт, защото по статистика той е най-стабилния и най-безопасния. Ние от Областна администрация Бургас през 2017-а по време на снежното бедствие разчитахме основно на него за да се придвижваме между общините“, каза той.

Министър Желязков се изказа доста експресивно, че всичко започва с гара за двама и свършва с гара разделна, но в случая гара Карнобат ще е гара Обединителна.

„Всички ние зависим от железницата пряко или косвено, а гарата е пряка връзка от железопътната инфраструктура. Това е гарата, която е средището на кръстопътя на Североизточна и Северозападна България. От тук тръгват влакове по трансевропейска транспортна инфраструктура. Това е гарата, която със своята изградена, но не поддържана до момента инфраструктура е основна гаранция за развитието на железопътния транспорт. От друга страна е символ, че бъдещето на железопътния транспорт е гарантирано и е приоритетно не само за нашата страна, а и за Европа. Предстои изграждането на нова инфраструктура, реконструкция на подлезите, на перона, конструктивни и много тежки работи, защото тази гара не е реновирана от изграждането й през 80-те години. Смятам, че след 2 години тя ще е модерна и удобна“, посочи той.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Кметът на Карнобат чака да обявят епидемия, за да нареди грипна ваканция
В Карнобат пръв плати данъците си кмета
Бюджет 2020 в Карнобат достига рекордните за общината 30 милиона
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.