Приморско
Среща на тема „ало измамници“ проведоха в Приморско депутати от ГЕРБ
TразмерT

Възрастни хора с по-големи пенсии, предварително проучени от измамници, са сред честите обекти на посегателство, като се осъществява дори доброволно влизане в домовете им и отнемане на суми. Това стана ясно по време на среща от кампанията „Заедно срещу ало измамите“, инициирана на бургаските депутати от ГЕРБ, този път в Приморско.

В залата на Общинския съвет народните представители Ивелина Василева, Диана Саватева и говорителят на ОДМВР Цветелина Рандева представиха най-честите схеми на телефонни измами и по какъв начин гражданите могат да им се противопоставят. В дискусията участваха още Яна Узунова - началник РУ Приморско и Мария Георгиева – секретар на община Приморско, както и началникът на „Криминална полиция“ – Приморско Атанас Атанасов.

Представителите на полицията споделиха, че въпреки различните канали за информация и ролята на медиите, все още голям брой възрастни хора попадат в капана на „ало измамниците“, като най-чест механизъм остава обаждане за пострадал член на семейството и „помощ на полицията“.

„Този вид измама, с пострадал близък, с необходима операция, най-силно травмира възрастните хора, които не само губят заделените си средства, но и психически не издържат на напрежението. Притесненията засягат и техните семейства, когато разберат за последствията. Поддържайте контакт с близките си и не вярвайте на непроверена информация“, посъветва Ивелина Василева присъстващите от различни съставни селища на община Приморско. Сред тях имаше и потърпевши, които споделиха как са се развили ситуациите в техния случай.

Диана Саватева сподели и личен опит по темата с пострадал близък родина. „Говорете с вашите близки, контактът гарантира спокойствие. Ако получите подобно съмнително обаждане, веднага прекъснете връзката и през мобилен телефон потърсете своя близък, за да се уверите, че всичко е наред“, коментира Диана Саватева.

Цветелина Рандева посочи, че престъпниците са гъвкави и изобретателни, което води до нови схеми и механизми – мними служители на различни социални институции, дори и участие на чужди граждани. Началникът на РУ Приморско Узунова призова хората да не вярват на непознати, които се представят за служители на полицията. Отново бяха припомнени и телефоните, на които могат да постъпват сигнали в местното управление при съмнения за измами.

В края на дискусията участие взе и началникът на „Пожарна безопасност“ в Приморско Младен Илиев, които представи най-честите проблеми по време на предстоящия отоплителен сезон и мерки за предотвратяване на битови инциденти.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Димитър Германов: Гордея се с финансовата стабилност на общината
Исторически момент за Приморско:Модернизират пречиствателната станция
Петър Янакиев извади кръста в Приморско
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.