Бизнес
Спрямо 2018: От 20 до 40 лева по-ниски изкупни цени на пшеницата
TразмерT

Дона МИТЕВА

Ниски са изкупните цени на пшеницата от новата реколта. За разлика от това пък качеството на прибраното зърно е много по-добро, сравнено с миналата година. „Пшеницата в момента се търгува за 280 - 300 лева за тон, а миналата година цената беше 320 лв.“, коментира Николай Киров, председател на местния Съюз на зърнопроизводителите. Цената на ечемика е 270 - 280 лева за тон, а на рапицата 670 – 690 лева за тон. „Никой не иска да продава в момента. Всеки си съхранява зърното както намери за добре и чака да се повиши цената на международните борси“, допълва зърнопроизводителят. Той уточни още, че цената на пшеницата зависи от световните пазари, защото е борсова стока.

По думите на Киров изкупните цени са поне с 10% надолу, в сравнение с тези от миналата година.

Донякъде обяснението на зърнопроизводителите е с това, че има по-голям излишък на зърно в световен мащаб.

„И в България няма глад за зърно. Произвеждат се около пет милиона и половина тона зърно. За страната са необходими два милиона, значи три милиона и половина се изнасят“, обяснява Киров и допълва, че в световен мащаб нашата страна е малък играч на пазарите.

Жътвата в Бургаско е към края си. Очакванията са реколтата да бъде прибрана тази седмица.

Добивите от ечемика  са  около 450 кг от декар. При пшеницата има и хубави блокове, и по-лоши, 5 % е по-слаба реколтата.  Рапицата е с по- слаби показатели от миналогодишната реколта, добивите са между 250 и 300 кг от декар.

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
За лято 2020: Очакват ръст от 1% туристи на летище Бургас
Няма работна ръка за овцевъдството
Животновъдите отчетоха дейността си
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.