Приморско
Спортен деятел дарява книги на училището и библиотеката в Приморско
TразмерT

В навечерието 1 ноември, Ден на народните будители, правнукът на Ботевия четник поп Сава Катрафилов – Атанас Катрафилов, който е и президент на Българската Федерация по Подводни Спортове, дари на училищната библиотека и читалището в Приморско екземпляри от книгата за живота на революционера.

Изданието е очерк на живота на четникът, който е и вторият учител в първото българско училище, открито през 1869 година в Бургас. През 1875 година поп Сава се отдава само на революционна дейност и преминава в Румъния. Събира малка чета, с която се присъединява към четата на Христо Ботев. При стъпването на родна земя поп Сава Катрафилов произнася клетвата на четата.

Името на Сава Катрафилов е изписано на седмо място след това на Христо Ботев в криптата на Околчица.

От книгата става ясно, че през 1874 г. поп Сава, посещава Странджа планина, където се запознава с патриота Стоян Шивачев, там намираме и следният текст:

„Двамата използват пребиваването си в този буден край да провеждат широка агитация за приобщаване на странджанското население в подготовката за народното въстание. Двамата стават близки приятели, с общи културни, просветни и патриотични интереси. Поради обстоятелството, че района на Странджа и по-конкретно Хасекията ( Хсек?- привилегирована област) обхващат поречията на реките Велека, Младежка и Ропотамо, до самия черноморски бряг, отдалечен от по-големи градски центрове и главни пътища, покрит с вековни дъбрави и чисто българско население, Сава Катрафилов наименува спонтанно и с възхита района „Нова Америка“ и преценя, че тук прекрасни условия за широко революционно движение и за бази на бъдещите въстанически чети.“

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Отбелязаха Бабинден в Община Приморско
Димитър Германов: Гордея се с финансовата стабилност на общината
Исторически момент за Приморско:Модернизират пречиствателната станция
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.