Айтос
Спомен за Борис Щерев-превърнал се в символ на Айтос
TразмерT

На 31 юли тази година се навършват 95 години от рождението му

 

Маринка МАРТИНОВА

Не е нужно много да се говори, за да се охарактеризира същността и дейността на един човек, станал символ за Айтос. Не, и когато този човек има железни принципи и неотклонно ги следва. Характеристиката на този човек може да се побере само в едно изречение: „ Той е човек на действията”.

На 12 юли тази година се навършват точно 14 години от кончината на Борис Щерев. През юли е и рождената му дата. Написах тези редове не защото сме длъжни да го поменем с добро, а защото това е личността, която Айтос особено уважава и цени.

Аз съм негов съвременник, работила съм с него и добре зная какви са заслугите му към града ни. В онези години икономиката в Айтос се развиваше добре. Той се интересуваше от дейността на всички предприятия, работещи тогава. Тясна беше връзката му с директорите им, които винаги можеха да разчитат на неговата подкрепа. Стремежът му беше да работи за хората така, че утре да живеят по-добре от вчера.

Правеше впечатление неговата лична осведоменост за живота на хората, знаеше дори чисто личните им проблеми. Работният му ден не започваше в 8,00 часа в кабинета. Много по-рано, денят му започваше с определен маршрут в града или селата. Особено държеше на кратките лични срещи с обикновени и случайни минувачи по улиците. Едва след като се „въоръжеше” с лични впечатления, влизаше в кабинета, където работният му ден продължаваше понякога до късно вечерта. А там започваха срещите – една след друга, без приемен ден и час. В същото време винаги беше там, където е най-необходим. Влиянието му беше огромно - нищо по-сериозно не се предприемаше без неговата последна дума.

Роден беше да се раздава на хората. Живееше с техните болки и радости. А те, хората, знаеха, че има едно място, където по всяко време могат да отидат със своята болка.

Борис Щерев беше човек, вярващ в собствените си сили и затова високо ценеше професионализма на другите. Умееше да убеждава хората, да открива у всекиго ценното и необходимото на града, да дава кураж, да стимулира, да съветва, да настоява, да налага. Затова получи любовта и уважението на хората и остана в паметта на всички, които го познават.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Строителство и ремонти са акцентите в програмата на кмета Васил Едрев за 2019 година
200 айтоски бебета са родени в чужбина през 2018 година
Община Айтос реновира и разширява спортна зала "Аетос" през 2019 година
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.