Регион
Специалисти искат дългосрочно планиране в образованието
TразмерT

По време на дискусията „Връзката на образованието с бизнеса", която се проведе по инициатива на Дамския бизнес клуб към Бургаската търговско-промишлена палата се заговори и за планиране и стратегии. В своето експозе проф. Любчева  коментира, че трябва да се изработят стратегически регионални и икономически приоритети. На тяхна основа да бъдат създадени гъвкави модели за определяне на нуждите от нови умения и квалификация и регулярно да се правят изследвания  и прогнозни за потребностите на бизнеса във всеки регион. „Необходимо е изработването на инструменти за оценка на съответствието на подготовката на специалисти с изискванията на бизнеса. А също така  адаптиране на националното законодателство в областта на съответствието между професионалната подготовка и професионалната реализация и създаването на целенасочени национални програми за преодоляване на дефицитите в определени професионални направления“, коментира  проф. Любчева. И допълни, че е необходимо финансиране за създаването на кадри за дефицитни професии чрез ученически и студентски стипендии, както и създаване на стажантски фонд, който да поеме и първо работно място за стажантите.

Проф. Галя Христозова, ректор на Бургаския свободен университет,  подкрепи тезата, и бе категорична, че трябва да се знае от какви  специалисти има нужда региона, защото  близо 72-73% от студентите са от Бургаско. За момента такава информация обаче не се получава от никъде. Освен това трябва да се знае дългосрочната  тенденция за необходимите кадри, така университетите ще могат далеч по-лесно да формират приема си. Що се касае за възможността за получаване на стипендии от фирми – в университета има само 1- 2 стипендии и то от чужди фирми, а не от бургаски.

Към това  доц. Миткова, ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, допълни, че липсващото планиране пречи на професионалното развитие. Тя не скри, че много трудно се намират студенти, които искат да учат например химия.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Положителни температури и в неделя
Хаос с електронните фишове: Системата за неполучени глоби не работи
Започна изграждането на нова камбанария на църквата „Св. Георги Победоносец“ в Камено
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.