Бизнес
Социално предприятие дава работа на онкоболни за година
TразмерT

Ще творят сувенири и подаръци

 

Георги РУСИНОВ

 

Сдружение „Онкоболни и приятели“ откри ново социално предприятия „Нарисувай ми усмивка“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. В него хората с тежката диагноза, както и други с увреждания ще са трудово заети за една година. Там те ще творят сувенири и подаръци по различни начини, като след това ще продават продукцията си. Магазинчето се намира на улица „Цар Симеон I“ 111.

Председателят на сдружението Цонка Тодорова обясни пред репортер на „Черноморски фар“, че този проект се готви от две години, но на няколко пъти е спиран.

„Сега най-накрая спечелихме финансирането. Стартираме с организацията и обучението на хората, които ще работят. Проекта е за наемане на хора с увреждания – онкоболни и други и осигурява една година трудова заетост. Мина обучението за шивачи, кроячи и продавачи и сега вече пристъпваме към същинската част. Идеята е тук на място да се изработват ръчни сувенири, като чадъри, чашки и други. В това магазинче ще се продава стоката“, каза тя.

Тодорова допълни, че се надява при успех на магазина да имат и разнос в града, както и да участват в базари и всякакви други събития, където ще могат да представят стоката си.

„Ако успеем тази година да се самоиздържаме, ще можем и да останем за постоянно да си работим с тези хора. Проекта е много добър за тях, защото по принцип те трудно си намират работа и се адаптират, защото нямат много придобити умения. По този начин те са изолирани в социалния живот, нямат контакти. Тук всички казват в момента, че се чувстват прекрасно. Оформи се добър колектив и гледаме да възлагаме на всеки това, което умее. Някои от тях рисуват много хубаво, други пък изработват добре сувенири и затова гледаме да разпределим това, което се прави според възможностите и таланта, който има човек, за да може да му е приятно да идва и това да е един вид терапия за него“, добави още председателят на сдружението.

Тя добави и че два пъти месечно, хората работещи в центъра ще имат посещение от психотерапевт. Първоначално той ще работи по отделно с всеки един от 14-те работници, а след това и групово. Ще имат посещение и от социален работник.

„Ние сме сдружение с нестопанско цел с обществена полза. Самото предприятие е към сдружението. Ако имаме печалба тя се разпределя в сдружението под форма, с която ще финансираме дейностите, които ще финансираме“, завърши Тодорова.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Нелегално внасят пчели-майки от чужбина
Остават 10 дни за ползване на отстъпката за подадена декларация за доходите по електронен път
Търсят се берачи на ягоди за Испания
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.