Бургас
Социалисти и антифашисти готови на жива верига пред плочата на Механото
TразмерT

БСП-Бургас ще търси съдействие от областния управител

 

Георги РУСИНОВ

 

БСП-Бургас и Съюзът на антифашистите са готови на драстични мерки за опазването на паметната плоча в Механото. Това съобщиха на пресконференция в Бургас левите, в присъствието на председателя на съюза Аргир Бояджиев.

„Ако нищо друго не помогне, ще я браним и физически плочата, включително с жива верига“, категоричен бе общинският съветник от БСП Евгений Мосинов.

Пръв думата взе Бояджиев. Той заяви, че смята антифашистката борба за висша проява на дух и посягането срещу символите им е нередно. Той добави, че в съюза членуват всякакви хора – леви, десни, симпатизанти на ГЕРБ, ДПС, неутрални и други. Според него чрез такива действия се наблюдава едно връщане на неофашизма. Те са изразили в писмо до кмета несъгласието си с решението на ОбС-Бургас като за пример в него дават основни точки от резолюцията на Европейския парламент.

„28-а например гласи, че познаването на историята е важно, за да не се допускат такива събития в бъдеще“, посочи Бояджиев.

Той допълни, че изтриването на историята е страшно нещо и че не можем да си позволим да забравяме българската история.

„Лидерите на ГЕРБ говорят за единение на народа, а с такива докладни техните политици няма да го постигнат“, добави той.

Именно Бояджиев заяви, че му се обаждат хора, недоволни от решението на местния парламент с призиви за жива верига. Той самият заяви, че не иска да се стига до там.

Антифашистът осъди и общинските съветници от ДПС за това, че са подкрепили докладната.

„Най-много загинали антифашисти от турски произход имаме в нашия край. Сега какво? Да тръгнем да сваляме плочите и в Руенския район ли?“, попита иронично той.

Друг проблемен симптом според него е, че на никои паметници не се споменават жертви от Втората световна война.

„Ето сега в събота ще открият паметник с 300 загинали военни в Бургас, а няма нито едно име от 24-и Черноморски полк“, посочи той.

Евгений Мосинов обяви решението на колегите си общински съветници като позорно и самият той каза, че се срамува, че е част от този Общински съвет.

„Няма да го преглътнем, нито ще позволим плочата да бъде премахната. Аз пак питам – това ли е идеологията на ГЕРБ, да подхранва неофашистки действия? Те направиха сериозна политическа грешка“, поясни Мосинов.

Той се зачуди дали отсъствието на кмета Димитър Николов от сесията не е било нарочно заради тази докладна.

„Аз бих го приветствал да влее малко разум на съпартийците си и да оттеглят докладната, както и да се извинят“, посочи още юристът и отправи призив към него друг път да не слага подобни хора в листата си.

„ВМРО са страдали много от фашисткия режим в България. Голяма част от идеите им пък са леви. Тук обаче явно някой си трупа точки за следващите избори с такива докладни“, каза той, визирайки единият от вносителите – Георги Дракалиев. За него и за друг от вносителите – Тошко Иванов, Мосинов каза, че с такава докладна показват ниска политическа култура.

Мосинов добави, че ще търсят съдействието и на областния управител Вълчо Чолаков, който да спре изпълнението на решението.

Ако това продължи, ще искаме създаване на специална комисия, която да обходи общинска администрация и да провери в колко от кабинетите има портрети на Бойко Борисов.

Червеният съветник поясни, че Вълчо Чолаков трябва да получи протокола до седмица и че се надява той да реагира коректно, тъй като независимо от политическата си принадлежност, Чолаков винаги бил интелигентен и разумен човек.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Съветници от БСП подписали тайно от ръководството докладната за референдума
Обрат: Океанариумът става мираж
Правната комисия даде зелена светлина за референдума
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.