Бургас
Социалисти и антифашисти готови на жива верига пред плочата на Механото
TразмерT

БСП-Бургас ще търси съдействие от областния управител

 

Георги РУСИНОВ

 

БСП-Бургас и Съюзът на антифашистите са готови на драстични мерки за опазването на паметната плоча в Механото. Това съобщиха на пресконференция в Бургас левите, в присъствието на председателя на съюза Аргир Бояджиев.

„Ако нищо друго не помогне, ще я браним и физически плочата, включително с жива верига“, категоричен бе общинският съветник от БСП Евгений Мосинов.

Пръв думата взе Бояджиев. Той заяви, че смята антифашистката борба за висша проява на дух и посягането срещу символите им е нередно. Той добави, че в съюза членуват всякакви хора – леви, десни, симпатизанти на ГЕРБ, ДПС, неутрални и други. Според него чрез такива действия се наблюдава едно връщане на неофашизма. Те са изразили в писмо до кмета несъгласието си с решението на ОбС-Бургас като за пример в него дават основни точки от резолюцията на Европейския парламент.

„28-а например гласи, че познаването на историята е важно, за да не се допускат такива събития в бъдеще“, посочи Бояджиев.

Той допълни, че изтриването на историята е страшно нещо и че не можем да си позволим да забравяме българската история.

„Лидерите на ГЕРБ говорят за единение на народа, а с такива докладни техните политици няма да го постигнат“, добави той.

Именно Бояджиев заяви, че му се обаждат хора, недоволни от решението на местния парламент с призиви за жива верига. Той самият заяви, че не иска да се стига до там.

Антифашистът осъди и общинските съветници от ДПС за това, че са подкрепили докладната.

„Най-много загинали антифашисти от турски произход имаме в нашия край. Сега какво? Да тръгнем да сваляме плочите и в Руенския район ли?“, попита иронично той.

Друг проблемен симптом според него е, че на никои паметници не се споменават жертви от Втората световна война.

„Ето сега в събота ще открият паметник с 300 загинали военни в Бургас, а няма нито едно име от 24-и Черноморски полк“, посочи той.

Евгений Мосинов обяви решението на колегите си общински съветници като позорно и самият той каза, че се срамува, че е част от този Общински съвет.

„Няма да го преглътнем, нито ще позволим плочата да бъде премахната. Аз пак питам – това ли е идеологията на ГЕРБ, да подхранва неофашистки действия? Те направиха сериозна политическа грешка“, поясни Мосинов.

Той се зачуди дали отсъствието на кмета Димитър Николов от сесията не е било нарочно заради тази докладна.

„Аз бих го приветствал да влее малко разум на съпартийците си и да оттеглят докладната, както и да се извинят“, посочи още юристът и отправи призив към него друг път да не слага подобни хора в листата си.

„ВМРО са страдали много от фашисткия режим в България. Голяма част от идеите им пък са леви. Тук обаче явно някой си трупа точки за следващите избори с такива докладни“, каза той, визирайки единият от вносителите – Георги Дракалиев. За него и за друг от вносителите – Тошко Иванов, Мосинов каза, че с такава докладна показват ниска политическа култура.

Мосинов добави, че ще търсят съдействието и на областния управител Вълчо Чолаков, който да спре изпълнението на решението.

Ако това продължи, ще искаме създаване на специална комисия, която да обходи общинска администрация и да провери в колко от кабинетите има портрети на Бойко Борисов.

Червеният съветник поясни, че Вълчо Чолаков трябва да получи протокола до седмица и че се надява той да реагира коректно, тъй като независимо от политическата си принадлежност, Чолаков винаги бил интелигентен и разумен човек.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Екипажът на задържания панамски кораб ще си търси заплатите чрез съд
УМБАЛ Бургас отчита ръст на пациентите през 2018 г.
Тракийци искат повече пари за субсидия, комисия ги поряза
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.