Бургас
Сотир Цацаров награди бургаски прокурор, заплашван заради дело за побой
TразмерT

Главният прокурор Сотир Цацаров награди Венета Стефанова-Иванова от Районна прокуратура – Бургас, съобщиха от държавното обвинение. Причината са постигнати отлични резултати по разследването за сбиването между русофили и русофоби при пристигането в Бургас на 30 юни 2016 г. на руските рокери, известни като „Вълците на Путин“. Тримата подсъдими по делото получиха наказания “лишаване от свобода" въпреки оказания продължителен натиск върху прокурора.

Под ръководството на прокурор Венета Стефанова-Иванова разследването по досъдебното производство срещу обвиняемите е приключило за около една година, след което те бяха предадени на съд на 27 август 2017-а.

По време на досъдебното производство, както и в съдебната фаза, в рамките на която са проведени осем съдебни заседания, прокурор Стефанова-Иванова е била подложена от обкръжението на обвиняемите – членове на формированието „Войнски съюз", на критики, подигравки и косвени заплахи.

В YouTube е бил създаден канал „Дело хунтата срещу народа", в който са излагани твърдения, че Иванова е корумпирана, че изпълнява поръчки на премиера и ще я изправят на съд заедно със съдията. В този канал са излагани сведения за семейството и децата ?, с което очевидно се е целяло да бъде сплашена. Това е наложило провеждането на заседанията при засилена охрана, тъй като на тях са присъствали по около 30 лица от посоченото формирование. Прокурор Стефанова-Иванова е била подложена и на медийни атаки, засягащи нейната професионална квалификация.

С присъда на Районен съд – Бургас, постановена на 8 юни 2018 г., потвърдена от Окръжния съд в Бургас, и влязла в законна сила, обвиняемите Атанас Михов, Стойчо Гергинчев и Светлозар Минов бяха признати за виновни, като им бе наложено наказание „лишаване от свобода".

На две години затвор бе осъден Атанас Михов за това, че по хулигански подбуди причинил телесни повреди на повече от едно лице. Наказанието му е приведено в изпълнение, като към него е добавено и такова от предходна присъда, по която е постановено 1 година „лишаване от свобода", наложена от Районен съд – Поморие. Той е в затвора от 3 май 2019-а.

По същото обвинение на Светлозар Минов и Стойчо Гергинчев бяха наложени наказания от 2 години „лишаване от свобода" условно, изтърпяването на които е отложено с 3 години изпитателен срок.

„Въпреки оказания натиск, прокурор Стефанова-Иванова не се поддаде, а изпълни в пълен обем своите служебни задължения и отстояваше отговорно и професионално тезата на обвинението. За това главният прокурор Сотир Цацаров я награди с отличие - знак „За заслуга“ за проявен висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и постигане на осъдителни присъди на извършителите на престъплението“, посочват от пресцентъра на държавното обвинение.

Предложението за наградата е направено от Иван Кирков, административен ръководител на Районна прокуратура-Бургас.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бургаски адвокат предлага: Смарт приложение със SOS бутон да помага на пострадали
Оперираха успешно Ламбо
В Бургас въвеждат зони за шофиране с ограничение до 30 км/ч
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.