Айтос
Соня Денева със запазено място сред творческите смелчаци в литературата
TразмерT

Единствената айтозлийка в „Думите-1" готви творческа родова книжка

Излезе от печат новият национален алманах „Думите“, част първа, издание на Конфедерация на българските писатели, в който са отпечатани творби от различни жанрове на 159 автори от различни краища на страната. Единственият автор от Айтос, включен в антологията, е Соня Стефанова Денева.

Соня е завършила педагогика, а по-късно и икономика, но талантът й, нейната чувствителност и литературни интереси съвсем естествено я водят към  предизвикателството да твори поезия. Айтозлийката е автор на книгите: „Непостоянство, име на жена” , „Как с обич сърце се зарежда”, „Със слово кристално”, „Ключе за бъдеще”, „Чудо ли е люляковската обител?”, „Мъдрология от малки за големи” и „Детство – сезонът вълшебство”, издадена през 2018 година.

От две години Соня Денева е член на Конфедерацията на българските писатели, независима национална творческа организация с председател Станислав Марашки, и със седалище в Бургас. Емоционална и впечатлена от всичко, което я заобикаля, Соня е с изключително развито чувство за родова принадлежност. От 12 години живее в Бургас, но използва и най-малкия повод да подчертае, че е от града с най-висок творчески потенциал и с най-много таланти на глава от населението. Гордее се, че е айтозлийка, а от дългогодишното познанство, партньорство и съседство с Ева и Гого от „Фамилия Тоника”, резултатът е и съвместна песен с Тони Димитрова.

Нейни текстове са публикувани във  вестник „Народен приятел”, вестник „Черноморски фар” и маринистичното списание „Алманах море”, а първите й детски рими - във вестник „Септемврийче”. Печелила е десетки награди в национални конкурси по художествено слово, както и в два литературни конкурса – в телевизионното предаване и в конкурса на верига „Ритони” под надслов: „10 причини, заради които да чета”. Омъжена е щастливо, има две дъщери – Бояна и Стефани.

През миналата година Соня представи книгата си „Със слово кристално” в Експозиционен център „Флора” в Бургас. Събитието беше специално отбелязано в културния календар на Бургаски литературни дни - 2017, организирани от Конфедерация на българските писатели. Книгата е издадена още през 2008 година, но едва през миналата година беше бургаската й премиера. „В своята стихосбирка  „Със слово кристално” Соня Денева поема риска да  проектира своята поетическа самобитност в семантичните очертания на понятието „слово” и това автоматично я сродява с  елитната група  на творческите смелчаци в нашата литература", беше оценката на твореца и преводача Станислав Марашки, на представянето на книгата.

Поредният успех на Соня е високо оцененото присъствие в националния алманах „Думите", в което са събрани поезия, проза, преводи, журналистика и краеведски изследвания от 159 български автори. Националната премиера на първото литературно издание на независимата писателска организация в страната се състоя в Бургас. Главен редактор на „Думите – 1“ е Маргарита Павлова, а съставител и рецензент е Станислав Марашки, основател и председател на КБП.

Соня е начален учител в бургаското ОУ „Св. Княз Борис І", а през лятната ваканция е по-често в Айтос. „При мен нещата се случват спонтанно и в последния момент. Не наслагвам теми, не правя дългосрочни проекти. Така беше и с последния сборник, на който съм съставител и редактор - „Детство – сезонът вълшебство”. Видях стилизираните картини на Радка Капралова, помолих я да ми изпрати няколко. Това, което харесах, хареса и на Петя Станева от „Либра Скорп". Тя направи един колаж от три картини и така се получи една много свежа и красива корица", разказа за „Народен приятел“ Соня.

А проектът, който с много желание е решила да реализира, е творческа родова книга. Не от онези с родословно дърво и с прастари семейни снимки. „Иска ми се да бъде творческа книжка на рода. Защото баща ми, Стефан Господинов, е енциклопедична и изключително интересна личност. Той има невероятно чувство за хумор, съчинява всичко - скоропоговорки, афоризми, стихове, автор е на много крилати изречения. И това, както сам казва - се случва „на стари години". Записвам всичко и искам да издам книжка с негови „съчинения", с неща от моята баба по бащина линия и с мои поетични и прозаични закачки. На 10 август тази година баща ми навърши 84 години, да ни е жив и здрав! И празникът беше повод да се шегува - нося му восъчните цифри, за да ги сложа върху тортата. А той ме съветва: Осмицата не може да е отпред - я, сложи четворката пред нея - по-хубаво ще изглежда тази торта!", разказва още Соня.

Летните й емоции са свързани с родния град и с къщата с дворче, която семейството закупило тези дни много изгодно в близкото село Пирне. Не може обаче истински да се зарадва на придобивката, защото тежко преживява смъртта на свекърва си, починала неочаквано след операция.

Иначе, Соня си е същата - лъчезарна, искрена и много сърдечна, привързана към всяко айтоско кътче, талантлива и винаги готова да разговаря, да пише, да организира...

С интерес ще очакваме творческата родова книжка и всички нейни бъдещи издания. Едно е сигурно - те ще са написани със същата тази обич и чувствителност, с които Соня Денева багри всеки свой стих.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Строителство и ремонти са акцентите в програмата на кмета Васил Едрев за 2019 година
200 айтоски бебета са родени в чужбина през 2018 година
Община Айтос реновира и разширява спортна зала "Аетос" през 2019 година
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.