Бургас
Собственици на спрян строеж поискаха замяна с друг имот
TразмерT

Общината: Това може да стане след отчуждаване

Георги РУСИНОВ

Собственици в спрения строеж до ОУ „Любен Каравелов“ и хора закупили апартаменти протестираха пред сградата на Община Бургас. Те са недоволни от това, че строежа е спрян, а Общински съвет-Бургас иска отчуждаване на имота им. Хората обясниха, че евентуален вариант е замяна с друг имот със същите параметри, но в никакъв случай не и парично обезщетение.

Преди 3 месеца със заповед на кмета Димитър Николов строежът попадащ в двора на училището бе спрян. Районният архитект, издал строителното разрешение бе уволнен. От тогава пък потърпевшите водят съдебни дела срещу общината, както и срещу решението на Общински съвет-Бургас за отчуждаването на имота. Преди време с отворено писмо до медиите строителят също изказа недоволството си от случващото се.

Антоанета Мушкова, която е един от собствениците на парцела обясни, че в двора на училището не се строи.

„Нашият парцел никога не е бил част от двора. Това беше внушено по-изкуствен начин, за да може обществото да бъде настроено срещу нас.  За съборената ограда може да каже строителя, но тя е била премахната, защото технически не може да бъде запазена и затова доколкото имам информация е говорено с ръководството на училището и се е стигнало до уговорката металните елементи на оградата да се запазят и да не се повредят, а след като се свърши строителството, тя отново да се възстанови от строителя“, коментира тя.

Мушкова е категорична, че твърдението, че отстоянието на жилищната сграда е само 70 сантиметра от училището е невярна и че всички строителни документи са съгласувани и одобрени от общината.

„Ние дадохме срок на общината да ни покани на разговор след като е толкова важен този парцел. Можем да говорим за замяна на парцела с друг равностоен. Никой от общината обаче не ни е търсил за разговор. Ние си искаме собствеността, но ако общината смята, че обществения интерес е голям и е потребно това място в интерес на обществото, то сме готови за замяна на парцела. Ние сме отговорни граждани“, каза още тя.

За да отговори на въпросите на протестиращите излезе шефът на „Общински имоти“ Живко Димитров. Той обясни, че общината категорично стои твърдо зад желанието си да се осигури свободно пространство зад двора на ОУ „Любен Каравелов“ и ще отстоява това.

„Това е и манифестирано с решението на Общински съвет. Към настоящия момент нямаме стартирала процедура по отчуждаване. Решението на Общински съвет е да се определи обекта като публична собственост като част от дворното пространство на училището, одобряване на задание за проектиране и съответно даване на възможност да се стартира процедурата по промяна на регулационния план“, посочи той.

Протестиращите обаче веднага му опонираха и заявиха, че искат замяна веднага, а не след отчуждаване. Димитров на свой ред им отговори, че това няма как да се случи.

„За да може да се стартира отчуждителната процедура следва да има влязъл в сила Подробен устройствен план (б.а. ПУП), който да предвижда възможността за отчуждаване. Закона за общинската собственост в чл. 40, ал.7 забранява замените, а само допуска извършването им във възможността на отчуждително производство. Не може първо да заменим, а после да отчуждаваме. Това, което се случва в момента е, че има желание за замяна, но закона го нарича имотно обезщетяване и за това се допускат два варианта – парично или имотно. Това ще бъде обсъдено от Общински съвет при стартиране на процедурата по отчуждаване. В момента такава не е стартирана, защото няма дори разработен проект за ПУП“, поясни Димитров.

Разговорите между протестиращи и администрация продължиха още двадесетина минути, но първите не останаха доволни. Чуха се дори изказвания за последващи протести.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Първите инсталации в „ПланетУМ“ се монтират
Съдия Вълкова: Кризата със съдебните заседатели е преодоляна
64 хиляди стари автомобила се движат по бургаските улици
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.