Бургас
Смислено за безсмислената смърт на Коста Янков
TразмерT

Веселин ЛЮЦКАНОВ, бивш спортен журналист

Изстрадаха се вече две седмици, откак не мога да си събера мислите, за да напиша нещо смислено за безсмислената смърт на Коста Янков. Или по-точно след безсмислената му смърт.
Медиите именуват ветерана на пешеходните маратони бай Коста, но за мен той си беше Коцето, макар че ми водеше с две поколения жизнен опит. След всеки свой поход идваше във вестника да го отразя с кратък текст и снимка  за автентичност. Обстоятелствен малко в повече, Коцето компенсираше този кусур със семпла почерпка за редакцията или по цвете за колежките от градинката на вилата му в Банево.
Десетки походи из цяла България, десетки публикации в продължение на близо 15 години. Служебни контакти, прераснали в лично приятелство.

Коцето беше смирен, благ и хрисим човечец, който в края на всяка среща или разговор по телефона ми отправяше неизменно едно и също пожелание: „Живот, здраве и късмет!”. Животът за него свърши на 77 години, не защото здравето, а защото късметът му изневери.
Животът му беше малко пообъркан в личен план, но пък в общ план праведен. За здравето си никога не се е ожалвал, макар че като полусляп го караше на ръба, а на 72 претърпя и сърдечна операция. Късметът обаче му обърна гръб, за да попадне в неточен момент на неточното място. И да бъде убит по най-жесток начин..
Коцето не намери черквата, черквата го намери. Този човек и неговото пожелание ще ми липсват. Както и примерът за стоицизъм и ентусиазъм, неподвластен на годините.
Сбогом, приятелю! Почивай в мир! И дано душата ти намери покой! Ти вече правиш маратоните си там, където няма кой да те пребие до смърт, затова че си го стреснал, като си объркал една порта с друга…

 

 
 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Фейк новина превърна добра учителка по география в Черната Златка
Предложение: Туристическите автобуси да паркират на определено място
Забраниха черпенето с торта в бургаските детски градини
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.