Крими
След два смъртни случая на работа: Взимането на здравна книжка – формалност и без прегледи
TразмерT

Д-р Георги Паздеров: Реанимационният екип е пристигнал навреме, момичето е било вече мъртво

 

Георги РУСИНОВ

 

Здравна книжка – що е то и как се взима?

 

 

След като смъртта от инфаркт на 21-годишната сервитьорка Мария Звездева в Бургас е втори смъртен случай на млад човек от ресторантьорския бизнес по време на работа изниква въпросът и дали изобщо хората-кандидати за работа в бранша минават прегледи, когато си вадят здравните книжки. Оказва се, че през последните години това се е превърнало във формалност и прегледи не се правят, коментира добре запознат източник на „Черноморски фар“.

Личната здравна книжка е документ, който съдържа данни за проведени изследвания, предвидени като задължителни преди постъпване на работа в някои определени сфери. Това важи за лицата, работещи в: детските заведения – ясли и детски градини и специализираните заведения за отглеждане, пребиваване и възпитание на деца; специализираните институции за възрастни; водоснабдителните съоръжения и обекти – помпени и пречиствателни станции, резервоари, хлораторни, водопроводни мрежи (отнася се за лицата, които при ремонтни и аварийни дейности имат пряк контакт с питейната вода) и санитарно-охранителни зони на водоизточниците; предприятията, които произвеждат и/или търгуват с храни; бръснарските, фризьорските и козметичните салони.

Прегледите, които трябва да се направят също не са малко. Публикуваме всички необходими процедури: преглед от общопрактикуващ лекар (ОПЛ) или от лекар специалист по вътрешни болести от лечебно заведение за извънболнична помощ за работещите в детски ясли и детски заведения; бактериологично изследване за носителство на шигели, салмонели, ентеропатогенни „Ешерихия коли“ и коремнотифно носителство; изследвания за чревни хелминти и протозои; провеждане на туберкулинов кожен тест на Манту – за тези, които ще работят в детски заведения.

Това обаче далеч не е краят на сагата, наречена „здравна книжка“. След като докторът се е уверил, че сте живи и здрави, ви слага един печат с универсалния си идентификационен номер, пише, че сте „допуснат до работа“. От там обаче трябва да отидете до РЗИ по настоящия ви адрес и да подадете заявление за заверка и регистрация на книжката си.

След всичко това е добре да се подготвите с търпение, защото процедурите отнемат 2-3 дни, докато изследванията станат готови. Цената на изследванията варира в различните лаборатории между 15 и 25 лева.

Именно поради цялата тази неприятна върволица от процедури, които трябва да се преминат, повечето хора предлагат същите пари на първия лекар, който, за да не се занимава с бюрократщина издава необходимия документ. Без да е необходимо посочваме, че това крие изключителни рискове особено в хранителния бранш, където рискът от зарази е най-голям.

Друг проблем е, че почти не се правят профилактични прегледи и много млади хора живеят в заблудата си, че са здрави, а всъщност носят опасни сърдечни и всякакви други пороци, без да им обръщат внимание.

 

Реагират ли на време медиците?

 

Веднага след смъртта на Мария изникнаха съмнения, че Спешната помощ не е реагирала нареме. Началникът на здравната инспекция д-р Георги Паздеров не бе съгласен с твърденията. Пред репортер на „Черноморски фар“ той заяви, че това не е вярно, както и другото твърдение, че колата е нямала дефибрилатор.

„Бързата помощ е дошла на време – още на шестата или седмата минута и е имало и реанимационен екип, т.е. имало е и лекар. Колата е била абсолютно оборудвана. Използването на дефибрилатор и всички останали средства зависи от екипа, който отива на място, а не от желанието на публиката, която се събрала в заведението. Ще го кажа, за да бъда правилно разбран – когато екипът пристига на място, това дете е било вече мъртво. Така, че когато реанимационният екип е видял, че момичето е починало, е нямало нужда да ползва дефибрилатор“, поясни той.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Без чест между крадците: Задигналите монетите от телескопа се топят в съда
Мъж продавал белина като лекарство против рак, Прокуратурата започва разследване
Три жени паднаха на пода в автобус след рязко набити спирачки
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.