Бизнес
След Брекзита: Англичани стават бургазлии
TразмерT

Въртят местен бизнес

Искат българско гражданство

 

Георги РУСИНОВ

 

Все повече английски семейства идват да живеят в Бургас заради Брекзита. Това съобщи евродепутата Ангел Джамбазки, който бе на визита в града.

Пред журналисти той каза, че се е срещнал с градоначалника Димитър Николов, който му подарил картина на остров Света Анастасия. С кмета обсъдили и въпроса с англичаните.

„Говорихме за това как Бургас да привлече повече британски граждани, които искат да останат в ЕС. Имаме символика – море и много общи неща. Бургас е град, който би заинтригувал младите и ще търсят начин да останат европейски граждани, като искат българско такова. По всичко личи, че процесът по напускането на Великобритания ще бъде без споразумение, а това означава сериозни затруднения на гражданите на Обединеното кралство, затруднения за търговията и вероятно много граждани ще търсят как да запазят своя бизнес в ЕС“, каза той.

Джамбазки добави и че с Николов са обсъдили възможностите тези британци да останат тук и да отворят бизнес.

„Англичаните са търговски настроени хора и всеки един, който би вложил пари в бургаския бюджет би помогнал на града. Мисля, че е осъществимо и разумно и това ще помогне на града и региона. Кмета ви е иновативен, находчив и ще му отива да се занимава с подобно нещо. Има кметове, които не биха се справили с такова нещо, защото няма да го разберат“, добави евродепутата.

Според него Брекзит тепърва ще създава много проблеми на британците и на нас.

„Възможно е да няма свободно придвижване, защото англичаните се опитват да търгуват по един не много коректен начин. Те се опитват да отхвърлят всичко, което не желаят да спазват, но искат да си запазят някакви привилегии. Ако те сега излязат по този начин от ЕС, това означава всичко да се прави наново. Мисля, че по този начин Шотландия и Северна Ирландия ще се замислят сериозно дали да не напуснат кралството“, каза още Джамбазки.

Най-много може да пострада автомобилният бизнес.

„Ако един камион трябва да остане само за 2 минути на митнически проверки на Довър и на Каен, това означава, че ще се образуват опашки от по 40-50 километра“, уточни той.

Наскоро англичани, живеещи в айтоския район проведоха своята първата си среща на първия английски клуб в Айтос. Идеята за него е на Хейзъл и Ричи Ейкрил – британци, живеещи от 12 години в айтоското село Зетево.

Идеята е на първо време членовете да се събират веднъж седмично, където ще си говорят само на английски език. В бъдеще те смятат да развиват и благотворителна дейност.

Семейството от няколко години посещава часовете по английски език в айтоското училище СУ „Христо Ботев“ и разговаря с учениците.

Според Ричи Ейкрил основната цел на новосъздадения клуб е да даде възможност на хората, които искат да подобрят езиковите си умения.

„Тук сме, защото природата и хората в България ни харесват", споделят англичаните.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
С видео жестов превод за хора с увреден слух в салона на НАП
Декларирането с ПИК става най-лесно и бързо
Заради разширението на „Зелената зона“: ОП „Транспорт“ търси четирима сезонни работници
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.