Бизнес
Слънчев бряг първенец по реализирани нощувки
TразмерT

Дона МИТЕВА

Слънчев бряг и това лято води класацията по брой  реализирани нощувки. 20 % от  приходите от туризъм се осигуряват от този курорт.

В Област Бургас се наблюдава сериозен ръст на българите, пренощували в местата за настаняване. Той е повече от 15%.

Над 2 милиона и 700 хиляди туристи са ни посетили през юни и юли. Спадът е с 3.5 %.  Всички тези данни сподели министърът на туризма Николина Ангелкова и  допълни, че за юни и юли приходите от международен туризъм са от 1 милиард и 200 милиона лева. Това, според нея означава, че интересът към България като устойчива  дестинация се задържа.

В Бургас министърът на туризма се срещна с представители на контролните органи и браншовите организации от Южното Черноморие, на която бяха обсъдени резултатите от летния сезон.

Според Ангелкова е отчетен спад на нарушенията в сектора. По думите й най-сериозните оплаквания на туристите са били свързани с разминавания между категорията на местата за настаняване и предлаганите услуги, както и за несъответствия с очакванията им за ол инклузива.

„87 са плажовете на територията на област Бургас, които са отдадени под наем и на концесия. Като цяло нарушенията това лято са сравнително  по-малко, основно на 14 плажа“, обобщи Ангелкова. Наложените санкции са в размер на 180хиляди лева.

По думите й още 15 милиона лева са осигурени за реализация на механизма за насърчаване на организирания туризъм, който е разработен. Министърът допълни, че до 10 дни ще бъдат представени детайлите на този механизъм, като подчерта, че не става дума за субсидиране на чартърни полети. Мерките за насърчаване на организирания туризъм ще бъдат представени и пред представителите на големите туроператори, с които министърът предстои да разговаря.

„Категорично нарушенията са по-малко, а морето ни е по-чисто. Включително и сигналите за мъртви делфини са по-малко. Тази година са 42, предходната бяха 70. Увеличен е притокът на туристи с автомобили, а туроператорите казаха, че е увеличен и притока на туристи с автобуси от близките държави на България.“, коментира кмета Димитър Николов и допълни, че и 502 яхти са акостирали в нашите пристанища. 

Кметът  коментира, че  за следващия сезон пътят до Слънчев бряг се очаква  е четирилентов.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
С търговци налагали „такса корона вирус“ ще се разправят от КЗП
Търсят се кадри за новите социални услуги
Разрешават провеждането на конгреси и семинари
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.