Несебър
Слагат паваж на още улици в Стария Несебър
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Вторият етап на реконструкцията на несебърските улици „Рибарска“ и „Мена“ в стария град трябва да започне след Нова година. Община Несебър е обявила за целта обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонтните дейности, показа проверка на „Черноморски фар“. Размерът на поръчката е на стойност 211 600 лева, без ДДС. Финансирането е осигурено по програма „Балкани – Средиземно море 2014 – 2020“ в рамките на проект „Паметници в природата – креативно съжителство“.

Целта на настоящата процедура е пряко свързана с общата стратегия на Общината за опазване на световната ценност и културно наследство на Стария Несебър, с цел оформяне на главните пешеходни трасета с настилки от периода на Възраждането. Съществуващите такива от асфалт и паваж по улиците ще бъдат подменени с нови настилки от каменни плочи.

В документите по поръчката се посочва, че с настоящия проект се предлага максимално запазване на нивелетите по улиците. Плочите от вулканична скала – гранит или сиенит, ще бъдат положени върху пясъчна възглавница с дебелина 10 сантиметра. С проектното решение се премахват съществуващите бетонови бордюри и тротоарни настилки от бетонови плочи, унипаваж, мрамор и други, като се заменят с гранитни бордюри и каменни плочи с неправилна форма. Предлаганите с проекта улични и тротоарни настилки, както и новите бордюри трябва да отговарят на изискванията на проекта за ПОУ на Старинен град Несебър за оформяне на главните транспортни и пешеходни трасета с подходяща усилена настилка.

Фугите между каменните павета са с ширина от 0,5 до 1,5 сантиметра, запълнени с едрозърнест кварцов пясък, а между тротоарните плочи са с ширина между 1 и 5 сантиметра, запълнени с едрозърнест кварцов пясък или гранитен филц, фракция до 1 сантиметър. Бордюрите са с височина 10 сантиметра. По време на строителството при доказана необходимост височината на бордюрите може да се намали и в други участъци след съгласие на проектанта, за осигуряване достъп до прилежащите магазини, дворове, гаражи и входове на жилищни сгради.

Крайният срок за подаване на офертите е до 17 декември 2019-а.


 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Представители на Община Несебър участваха на работен семинар в Албания
Несебърски ученици вече творят в клуб по интереси
Община Несебър с попълнение от 293 нови граждани за миналата година
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.