Бизнес
Слабият сезон вещае фалити в туризма
TразмерT

Дона МИТЕВА

Въпреки че сезонът в навечерието на август потръгна, в бранша  продължават да се тюхкат, че слабият сезон ще докара по-малките  фирми в туризма до фалити или най-малкото те ще завършат без печалба.

По непотвърдени данни 300 хиляди пътници по-малко се очаква да минат през бургаското летище за активния сезон. Сравнението е с миналата година. Това са 11.5% по-малко по прогнозни данни. Масово отпадат чартърни полети това лято.

Освен това големите мениджъри на чужди фирми в туризма са скептични не само за довършването на  този сезон, но и за договарянето за следващия. Много трудно ще протекат разговорите за следващия сезон, при положение, че сега са намалени цените на пакетите 20-30% в средата на лятото. „От 15 юли да се намалят цените  с 25-30%, това е прецедент“, коментира Иван Иванов, председател на Бургаската туристическа камара. И допълва, че при проследяване на цените на предлаганите услуги в туризма на основните ни конкуренти - Турция, Египет, Мароко, се оказва, че въпреки нашето намаление, българските цени остават далеч по-високи от техните. „Да не говорим например за това, че турците предлагат ол инклузив в рамките на 24 часа, и то доста по-богат от родния“, допълва Иванов. Що се касае за евентуалните фалити, той казва: „Щом работиш на ниво 0 приходи в активния сезон…“.

Диана Колчева, хотелиер, коментира, че засега поне в Слънчев бряг още открито не се говори за фалити, а само за слаб сезон. „По отношение на Южното Черноморие – в момента има гости. Появиха се българите по морето, но това са  в повечето случаи уикенд туристи. Засега дали ще се случи нещо такова и този кратък сезон ще покрие ли целогодишните разходи на хотелиери и  ресторантьори – ще се види наесен. Дали ще се стигне до фалити, или ще бъдат отчетени само едни загуби, които ще се търсят начини да бъдат покрити - още е трудно да се каже“, допълни председателката на Клуба на хотелиера в Несебър.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Цената на свинското продължава да расте
Търсят концесионери за морските плажове „Градина - Централен“ - част 2 и „Елените”
И през ноември има спад на туристи
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.