Бизнес
Слаб старт на сезона по Черноморието
TразмерT

Спад на туристите с 15 % изчисляват към момента от Бургаската регионална туристическа камара. На някои пазари дори до 20%. Заради по-малкото туристи работодателите пестят от персонал, който им е все по-трудно да осигурят. Засега се предвижда пълна заетост на персонала през най-натоварените месеци юли и август.

На този етап шезлонги и чадъри не се ползват. Според  бранша причините са комплексни. Основната е завръщането на силни играчи като Турция и Египет. Също и кризата с „Боинг 737 Макс“, приземен през март след две самолетни катастрофи.

„Авиокомпаниите не могат да осигурят в пълния  капацитет самолети, които да могат да превозват туристи до България. Ние губим традиционни пазари като еврейския, като германския“, коментира пред бтв Христина Славова от Туристическата камара в Бургас.

Кризата с кадрите става все по-голяма, жалват се хотелиери и ресторантьори. На централната алея в Слънчев бряг още търсят персонал.

 Причините да няма желаещи да работят по морето са очевидни – краткият сезон, който този година е едва около три месеца, ниското заплащане, а същи и тромавите процедури при наемането на работници от трети страни.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Стопаните получават 84 млн. лева отстъпка от акциза за газьола за 2019 г.
Ще затворят ли над 1000 аптеки в страната
Две награди от Лотарията на данъчните дойдоха в Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.