Събеседник
“Синелибри" се чувства в Бургас като у дома си
TразмерT

Кремена Димитрова e директор комуникации, маркетинг и пиар в издателство “Колибри" от 2014 година, ивент мениджър на кинолитературния фестивал „Синелибри".

В областта на пиарa има над 15-годишен опит, трупан в редица театри в страната, където е била и драматург. Понястоящем е и арт директор в малка продуцентска компания “Креди Арте", занимаваща се с театър и танц.

Специалист по ивент мениджмънт и нестандартни медийни кампании.

Завършила е две магистратури - “Културология" в СУ “Св. Климент Охридски” и "Театрознание" в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има богат международен опит, трупан в обучения и специализации в областта на културната политика и арт мениджмънта.

Автор е на рубрики за изкуство в различни медии. През 2008 година публикува монографията “Театърът на Стоян Камбарев – режисура на пространството”. Има награди за поезия, кратка проза и театрална критика. Участва като член на жури в конкурс за детски приказки. Има опит като селекционер на детски театрален фестивал, както и на фестивала „Панаир на младите“ на Младежки театър „Николай Бинев“.

Фестивалът "Синелибри" ще има своето първо бургаско издание. Той ще се проведе от 5-и до 20-и октомври, а в морския град от 7-и до 20-и октомври. Киноманите ще имат уникалната възможност да гледат десет филма, които ще бъдат показани в експозиционен център "Флора". Цената на билетите ще бъде 6 лева.

В бургаската програма са включени - "Тази, за която ме мислите" с Жулиет Бинош, "5 е съвършеното число", "Да се изгубиш нарочно" на влогъра Крис Захариев, биографичният "Казандзакис", посветен на гръцкия писател Никос Казандзакис, спечелил Нобелова награда за литература, "Изпепеляване" по книгата на Харуки Мураками, "Смъртта на един автор", "Мъжът, който си играеше с огъня" - документален филм за писателя Стиг Ларшон, "Аз, Леонардо", "Заличеното момче" - филм, създаден по едноименната книга на Гарард Конли, в който участват Никол Кидман и Ръсел Кроу и други.


- Г-жо Димитрова, фестивалът "Синелибри" стъпва за първи път на бургаска земя. Какво е предизвикателството да се срещнете със зрителите тук?

- За нас е чест да бъдем за първи път в Бургас с фестивала "Синелибри", както и да имаме такъв силен и респектиращ партньор като Община Бургас, благодарение на чиято протегната ръка ние успяхме да осъществим тази наша мечта. Бургас е град на таланти – поети, художници, музиканти. "Синелибри" тук се чувства като у дома си.

- Какво трябва да знаят за "Синелибри" тези, които за първи път ще се докоснат до събитията, включени в програмата на единствения в света кинолитературен фестивал?

- Имаме привилегията да покажем най-доброто от света на киното, правено през последните една-две години и стъпило здраво върху основата на литературен сценарий. Киното обича добрите истории, а литературата е специалист в това, затова този естествен брак между тях ражда талантливи деца.

- В Бургас идва Герард Конли за представянето на книгата му "Заличено момче", след което зрителите ще видят и едноименния филм с участието на Никол Кидман и Ръсел Кроу. Трудно ли беше да убедите автора да измине хиляди километри, за да се срещне с четящите бургазлии?

- Благодарение на "Сингъл Степ", по чиято идея този проект се осъществява, не срещнахме трудности. Още повече, че книгата на Герард е писана по време на престоя му в България преди няколко години. Идването му за представяне на книгата и филма ознаменува тази щастлива среща на автор и място на вдъхновението му.

- Още една интересна среща ще провокира зрителите в морския град - тази с Крис Захариев и неговия филм "Да се изгубиш нарочно". Той ще представи и книгата, написана по неговия едноименен филмов проект и издаден от "Колибри". Защо решихте да облечете в думи заснет филм?

- Личността на Крис Захариев е магнит за младото поколение, но и за родителите на това поколение, защото виждат в него добрия пример, а понякога тайничко си спомнят трепетите и ентусиазма на младостта.

Филмът на Крис е много заразителен, затова решихме да удължим живота му и добавим още щрихи от преживяването “Да се изгубиш нарочно“. Не беше лесно, но резултатът, повярвайте ми, си струва всички усилия.

- В Бургас ще покажете биографични филми за Никос Казандзакис и за Леонардо да Винчи...

- Да, и това е един от най-вдъхновяващите сегменти на фестивала – биографичното кино за личности, които са променили света и са го направили едно по-красиво място за живеене.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.