Любопитно
Симбиоза между природа и градска среда предлага в проекта си за „Дупката“ бургаски млад архитект
TразмерT

Подземен културен център с покрив от зеленина решава споровете за мястото

 

Георги РУСИНОВ

 

Много интересно предложение отправя наскоро завършил бургаски архитект за една от „язвите“ на Бургас – „Дупката“. Там, където трябваше някога да изникне ГУМ, от години е блато, развъдник на жаби. Не случайно другото му име е „Жабарника“. Наскоро обаче младият архитект Трифон Пеев подари на Община Бургас идеен проект за това какво да се направи на това място. Той е разработил идеята си, която е послужила за дипломната му работа и е получил отличен.

Изданието ни се сдоби с проекта на Пеев. Веднага прави впечатление, че младият специалист е акцентирал върху симбиозата между природа и град. В интересен проект той предлага изграждането на Център за култура, дебати и изкуства, нещо, което и „Черноморски фар“ подкрепя от началото на дискусиите за бъдещето на „Дупката“. По невероятен начин Пеев е съчетал функционалността на един такъв център със зеленината – проект, който също голям процент бургазлии желаят. Така той предлага сградата да е полуподземна, като покривът й е изцяло от зелени пространства, където ще може да се реализират кътчета за отдих.

Концептуалната идея на Пеев е да се построи сграда, която да служи като арена на редица културни събития и да е на достъпно място за бургазлии.

„Какво по-добро място би имало за център за култура, изкуства и дебати. Сграда, в която хората да се срещат, да обсъждат наболели проблеми, да влизат  в нея с желание за промяна в по-добро направление и да излизат доволни, уравновесени и щастливи от нея. Подходът на посетителите към сградата от запад се извършва чрез две наклонени рампи, между две стени от видим бетон, наблюдавайки през остъклената фасада главната амфитеатрална стълба, на която удобно са се настанили посетителите. Всеки от тях може да чете книга или да си почива, като идеята е, че човек има нужда да се отдели от оживената градска среда, от цялата натоварваща шумотевица и да се потопи в по-интровертното пространство на културата и изкуствата. Използваемият покрив става едно идеално място за лятно кино, което ще се прожектира върху преместваем екран на площад „Тройката“, пише в проекта си младият архитект.

Неведнъж и ние сме изразявали мнението си в публикации по темата, че на Бургас е необходим Дворец на културата. Идеята е, че в морския град местата, на които се провеждат културни събития са или по-отдалечени от центъра, или неподходящи за тях. Така например в този проект на Пеев може да бъде заложено и присъствието на киносалон, за да не се налага на бургазлии всеки път да ходят до МОЛ-а за един филм. Освен това там спокойно могат да бъдат реализирани множеството кинофестивали, които Община Бургас залага в културната си програма. Достъпните зелени площи на покрива могат да послужат като сцена на открито, а в случай на лошо време, както бе тази година с един от фестивалите, то той да бъде изнасян във вътрешната част на сградата, а не да се чудиш на „Охлюва“ ли да ходиш, в НХК ли да ходиш.

Идеята и за покрива на сградата е много интересна. Младият архитект го е проектирал с лек, но напълно преодолим наклон. Централният вход пък за сградата се пада по средата на зелената площ, което дава впечатлението, че влизаш наистина под земята. От централния вход се стига и до всички полуподземни помещения, които са 3 етажа и са с височина от 17 метра. Именно чрез този покрив бургазлии и гостите на града за пръв път ще имат възможност да погледнат площад „Тройката“ от по-високо ниво. Самата идея за такъв наклонен „зелен“ покрив е широко реализирана в европейски държави като Холандия и Белгия.

„Кота нула“ или още казано, първият етаж е проектиран за голямо помещение, което може и да е разделено на няколко по-малки. На това ниво се намират различни зали, възможност за web- кафета, зала за представления. Тук се намират и входовете за другите две зали – за лекции и дебати, които при необходимост могат да бъдат обединявани в една голяма. На този етаж се намират още четири зали за тренинги и семинари, една зала с места за работа под наем, две конферентни зали, детски кът и зала за експозиции. В най-ниската западна зона са предвидени складови и технически помещения. От север пък се намира входът за артистите и персонала. Там ще има входно фоайе, тоалетни, конферентна зала и коридор към гримьорните.

На друго ниво се предвижда да има библиотека с книгохранилище. Към нея ще се достига по главен вход откъм улица „Славянска“, към който се качваме по пешеходен мост, под който е оформена приятна паркова среда. Към библиотеката са предвидени още удобни места за сядане, видеотека, фонотека, компютърна зала и кафене. Пеев посочва в проекта си, че книгохранилището ще е на две нива, като на третото ще е офисът на директора и кабинка за оператор и озвучител за представленията. Освен това ще има и три офиса, и 18 работни места, и тоалетни.

Най-отдолу има и подземен паркинг на две нива. Предвидените места за паркиране са общо 146.

Дали Община Бургас ще реализира проекта на Трифон Пеев все още не е ясно. Кметът Димитър Николов неведнъж заяви, че бургазлии ще имат крайната дума за това какво да се случи с пространството на ГУМ-а. Там предстоят още много неща да се случват, но е ясно, че администрацията на градоначалника се е заела сериозно със справянето на този наболял за бургазлии въпрос.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Наблюдаваме "кървава Луна" тази нощ
Учениците в Бургас оприличиxа кмета Николов на Супермен
Атанас е на ред да почерпи за имен ден днес!
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.