Регион
Сифилис тръшна петима за седмица
TразмерT

Ина ПЕТРОВА

Петима мъже и жени са се заразили със сифилис само за една седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Болните са от общините Бургас, Айтос и Поморие.

Тревожните данни най-вероятно са следствие на безразборни сексуални контакти, допускат лекари. Значение има и фактът, че не се правят скрининги, в същото време лечението е доста трудно и продължително.

Заразени са три жени, като най-възрастната е на 44 години. „Единият от заболелите мъже е във възрастовата граница 25-29, а другият 45-49 години. За всичките е назначено домашно лечение“, съобщи говорителят на регионалното ведомство Елица Карагьозова.

         Венерическата болест се предава по полов път и уврежда кожата, вътрешните органи като сърдечно-съдовата система, стомаха, черния дроб; освен това лигавиците, костите и ставите.

         През изминалата седмица в Бургас са регистрирани един случай на бактериален менингит и вирусен енцефалит. От бактериалното заболяване е болно момиче на 14 години от община Сунгурларе. Вирусният енцефалит пък е повалил жена на около 45 години от община Поморие. И двете заболявания изискват медицински грижи и специфично лечение, подчертават лекари. 

         В Бургас продължава да върлува грипната епидемия. Равнището на болните, отразено в бюлетина на РЗИ, е 460 болни. До петък остават в сила всички противоепидемични мерки, предприети още миналата седмица.

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Ветровито и студено през новата седмица
Коледни бонуси ще има в 70% от българските фирми
Рекорден ръст на чуждите туристи това лято
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.