Бургас
Ще учат иврит в Колежа по туризъм
TразмерT

Дона МИТЕВА

Наред с английски, немски или френски като западни езици и полски, руски и чешки от славянските, бъдещите студенти в бургаския Колеж по туризъм от следващата учебна година, най-вероятно ще имат възможност да изберат за изучаване и иврит. До момента те се подготвят по един западен и един славянски език. От следващата година ще се предложи и факултативно  изучаване на по-екзотични езици. Особено голям интерес към момента има иврит, заради големия брой туристи от Израел, затова от ръководството обмислят въвеждането му.

Учебното заведение разкрива и уникална за страната специалност  „Организация на туроператорската и турагентската дейност“. Поне двадесет студенти ще бъдат приети в нея през есента. По този начин учебното заведение отговаря на търсенето на такива кадри за работа по Черноморието.

„Откриваме нова специалност, която няма дериват в никое учебно заведение в страната. Хората, които ще се обучават в тази специалност ще могат да бъдат управители на туристически фирми, да се занимават с турагентска дейност и най-вече да са екскурзоводи.

Големият акцент пада върху подготовката им като екскурзоводи, защото се прави съвсем нов учебен план и се въвеждат дисциплини като география на туризма, история и културно-историческо наследство. За пръв път се слага мащабен акцент и върху практическото обучение – четири часа седмично практика в реална среда“, разясни директорът на Колежа проф. Диана Радойнова.

Вече има сключени договори с множество фирми, чиито собственици са бивши студенти на колежа. Те ще осигурят на студентите реална среда, в която да добиват опит, например чрез екскурзии или обиколки на определени градове.

Колежът по туризъм има сключен договор за сътрудничество със сродния колеж в Лозенград, Турция. Идеята е да се направи обмен на студенти между двете учебни заведения. В момента се разработва и проект за представяне на градското културно наследство на двата града.

За пръв път учебните планове в бургаския  колеж се съставят с помощта на комисия, в която участват реални представители на бранша, хора, които са в системата на туризма със стаж и създадено добро име.

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бургаските съдилища търсят 135 съдебни заседатели
1/3 от бургаските ученици ядат всеки ден пържени храни
Започна „Нощта на музеите”
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.