Созопол
Ще стане ли частен "Шофьорският плаж" край Созопол?
TразмерT

Ще стане ли частен "Шофьорският плаж" край Созопол - една от последните незастроени ивици по Южното Черноморие. Вече трети месец строителна техника работи почти денонощно и заличава любимото място на няколко поколения българи.

Строителството там започна веднага след края на летния сезон. Работи се по тъмно и през почивните дни. Теренът попада в две защитени зони. След като за строителството се заговори през последните дни, екоинспекцията в Бургас назначи проверка за това има ли увредени дюни в защитена зона „Ропотамо”. Резултатите от нея още не са готови.

От дирекцията за строителен контрол обясниха, че строежът не е от тяхната компетенция и препратиха екипа на bTV към Община Созопол. От там обаче нямаше отговор дали има издадено разрешително за строеж.

Застрояването на „Шофьорския плаж” предизвика гнева на много хора в социалните мрежи. От фондация „Биоразнообразие” отправиха въпрос към Община Созопол къде е изчезнал общински имот, който е бил между плажа и частния имот, на който се извършва строителството.

Представител на инвеститора обясни, че е премахната скалната маса от свлачището на плажа и в момента се извършват укрепителни дейности. През 2009 г. то се е активизирало и през последните години е станало опасно за хората. Срутил се е път, по който ежедневно минават туристите. Така е решено да се предприемат действия преди да стане инцидент.

На това място ще се строи ваканционен комплекс от 3-етажни сгради, което означава, че те ще са около 10 м високи. От фирмата инвеститор обясниха, че общината е допуснала по-завишени показатели за застрояване.

Финална сцената от култовия български филм „Оркестър без име” е сниман именно на този плаж. Актьорът Павел Поппандов си спомни с носталгия за това място и красотата на дивите плажове в района.

"Поразен съм от това, което се случва. Оказа се, че могат да ни вземат и спомените", коментира в "Тази сутрин" той. 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Заради депото за опасни битови отпадъци: Нено Димов кани двама жители на Атия за среща
Нено Димов не дойде на среща с недоволни от депото в Атия, хората напуснаха бесни
Отворен е пътят Созопол-Приморско
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.