Бургас
Ще има ли подземна улица до Гъбката, ще решават отново бургазлии
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Дали ще има подземна улица от Чадъра до Гъбката ще решават отново бургазлии. Темата бе повдигната по време на обществено обсъждане, касаещо предстоящите ремотни по булевард „Демокрация“, както „Черноморски фар“ писа. Присъстващите изразиха мнение, че идеята за бърза автобусна линия от „Славейков“ до центъра няма как да се случи, без реализиране на въпросната подземна улица. Идеята бе предложена преди 4 години по време на предизборната кампания на кмета Димитър Николов, но бе отхвърлена с около 70 на 30 от анкетираните. Присъстващите на общественото обсъждане останаха изненадани от това и поискаха идеята да се реализира час по-скоро и по възможност с проекта за ремонти на „Демокрация“.

Заместник-кметът Руска Бояджиева обясни на присъстващите, че за да се случи това, то трябва да се премине през няколко етапа. Първият, от който е провеждане отново на обществено обсъждане и то широко, защото един такъв проект не касае само живеещите в района, а всички бургазлии, тъй като това е една от най-натоварени части в Бургас, както за шофьори, така и за пешеходци.

Удобство ще е наистина да има подземна улица, която няма да обезпокоява потока от пешеходци особено през лятото, който е много интензивен. Община Бургас също е на мнение, че този проект трябва да бъде реализиран. Затова хората поискаха той отново да бъде върнат на дневен ред. Бояджиева обясни, че тогава, преди 4 години, общината е изтървала възможност за евро финансиране в размер на 8 милиона лева, колкото е щяло да отнеме реализирането на проекта.

По време на срещата един от присъстващите архитекти припомни, че много набързо бе забраена идеята аз буферните паркинги, а това вече е факт в София и е работещо решение за намаляване на трафика в града.

Заместник-кметът инж. Чанка Коралска от своя страна добави, че голяма част от проблемите ще се решат, ако самите бургазлии спрат масово да ползват автомобилите си и започнат по-често да ползват градския транспорт. Коралска естествено обясни, че разбира, че на голяма част от хората такъв преход е труден.

Срещата приключи с нагласа в бъдеще отново да се проведе обществено обсъждане и анкета относно подземната улица.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Хиляди бургазлии в очакване на запалване на коледните светлини
С иновативна безкръвна операция уролози от УМБАЛ Бургас спасиха бъбрека на млада жена
С литийно шествие в Бургас бе почетена паметта на загиналите моряци и рибари
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.