Айтос
Шампионска надпревара и хиляди зрители на мотополигона в Айтос
TразмерT

Публиката горещо аплодира айтоските мотонадежди Живко Богданов и Радостин Михайлов

В неделя, на 28 октомври, на Мотополигона в Айтос станаха ясни шампионите за сезон `2018 на Републиканското първенство по мотокрос. Вече е традиция финалният, Седми кръг на националния шампионат да е на айтоски терен.

Мотокросът е обичан и уважаван спорт в Айтос, затова Община Айтос включи състезанието в програмата по случай празника на града -  Димитровден. Както всяка година, Общината положи изключителни усилия в подготовката на състезателното трасе и много труд за същинската организация на състезанието. Според специалистите, айтоската писта е перфектна - от всяка точка на мотополигона, разположен в близост до двете забележителности – „Тримата братя” и „Казаните”, има 100% -та видимост.

Събота беше денят за тренировки и за един състезателен манш в клас „МХ“. В неделя състезанието беше официално открито от кмета Васил Едрев и легендарния треньор Димитър Рангелов. Веднага след официалното откриване започнаха решаващите състезателни маншове, които да качат на почетната стълбичка шампионите на България по мотокрос за 2018 г. 

Тази година в Айтос отново видяхме участници от съседна Турция и Румъния, а общият брой на пилотите, подали заявка за състезанието беше 91. На старта се знаеше, че при най-малките състезатели от клас „МХ65“, лидер в класирането е Енис Байрамов („Дамасцена Алба АСК“), следван от Живко Иванов („Панчо Рейсинг Тийм“). Освен тях  за влизане в топ три на шампионата се бориха Мирослав Димитров („Марица Рейсинг Тийм“), Мартин Ангелов („Мото Спорт Сливен“), Мартин Лалев („Моторейсинг Варна“) и Радослав Русев - „Мото Екстрийм Русе“.

Най-оспорвана беше битката в клас „МХ85“. В Айтос, след 12 състезателни манша, с равен брой точки пристигнаха Виктор Бориславов („Мото Спорт Варна“) и Християн Георгиев („НСА моторспорт“). Айтозлии горещо аплодираха Живко Богданов (МХ „Мото“) на родната писта, който на своя територия се представи отлично. В същия клас видяхме гореща подкрепа и за още едно пораснало айтоско момче - Радостин Михайлов („Несебър Мото“).

При младежите от клас „МХ2 Junior“, надпреварата в Айтос беше решаваща за Хакан Халми (МСК „Севлиево“). Трябваха му 4 точки, ако иска да се окичи със златото на шампиона в групата под 18 години при 250 кубиковите машини. Преди старта в Айтос Алекс Димитров („Мото Спорт Варна“) и Станислав Цеклеов (АИТ „Рейсинг тийм“) бяха съответно на втора и трета позиция. В битката за топ три за кръга се намеси и Жулиан Георгиев („Несебър Мото“). Майкъл Иванов (НСА „Моторспорт“) беше едноличният лидер в общата група на клас „МХ2“, като троянецът няма загубен манш от началото на сезона. Двамата с Халми оспорват лидерската позиция на всеки старт. До участието си в Айтос, Халми има 12 втори места, а Иванов – 12 първи от началото на сезона.

При мъжете фаворити бяха Алекс Иванов, Цеклеов и Виктор Нейчев („Еърмакс Рейсинг“). За съжаление, в клас „МХ1“, двама от топ пилотите в шампионата не взеха участие поради контузии - Тони Цветков („Панчо Рейсинг Тийм“) и Калоян Илиев (МСК „Севлиево“). В Айтос за титлата претендира румънецът Адриан Радуца. Борбата в този клас беше между Ивелин Манев („Моторейсинг Варна“), Стефан Нейчев („Еърмакс Рейсинг“) и Георги Георгиев („Несебър Мото“).

В клас „МХ“ с най-големи претенции за шампионската титла беше Мартин Тодоров („Еърмакс Рейсинг“), с 12 победи в класа си от началото на годината. Григор Царев („Джей Ар Си моторспорт“) се оказа най-силният опонент на Тодоров. Кадир Масар („Велман Моторспорт“) пък беше единственият 100%-ов шампион преди кръга в Айтос, в под-класа „МХ40“.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Строителство и ремонти са акцентите в програмата на кмета Васил Едрев за 2019 година
200 айтоски бебета са родени в чужбина през 2018 година
Община Айтос реновира и разширява спортна зала "Аетос" през 2019 година
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.