Бургас
Шамари и обиди в ОДЗ „Брезичка“ /Всичко за скандала/
TразмерT

Уволняват учителката, тормозила деца, прокуратурата подхваща случая

 

Весела ГОРАНОВА

Агресия в бургаската детска градина „Брезичка“ изправи на нокти педагогически среди, родители и община и се превърна в тема номер 1 вчера в Бургас.

Цял ден социалните мрежи преливаха от коментари по темата. Едни искаха линч, уволнения, други пък се питаха този случай единствен ли е? Ситуацията ескалира след като  Костадин Никитов публикува във фейсбук група клипа.

Става въпрос за група „Мики Маус“ в детска градина „Брезичка“ в жк „Славейков“. На видеото се вижда и чува как госпожа Милена Иванова удря децата, обижда ги в час по народни танци, груби думи и крясъци съпътстват репетицията. „Тъпанар и лигльовци, какво стоиш като чукан?“, са само част от обидните квалификации. Замесена е още една учителка, както и лелка от персонала.

 „Пуснах много сълзи докато се сглоби клипа и няколкобройните повтаряния на сцени. Въпросната госпожа ако има някакви отклонения, няма работа да гледа нашите деца. Надявам се, че ще достигнем достатъчно популярност да спрем това насилие заедно, пише Никитов.“

Близки на Милена Иванова я определят като лъчезарен и спокоен човек, недоумяват как е възможно да се е стигнало до това поведение.

Прокуратурата също се е сезирала по случая. Изпълнението на проверката е възложено на служители на ОД на МВР – Бургас и Дирекция „Социално подпомагане“, Отдел „Закрила на детето“ - Бургас. В хода на проверката трябва да бъде установено на коя дата и къде са се случили събитията, съдържащи се в журналистическите материали; кои са възпитателките (учителките), извършили противозаконните действия, нарушаващи телесната неприкосновеност на малолетните, кои са децата.

Проверката трябва да установи кои са родителите на малолетните и от тях да бъдат снети писмени сведения, с оглед изясняване на следните обстоятелства: констатирани ли са увреждания по тялото и лицата на децата, преглеждани ли са те от съдебен лекар; в тази връзка при установяване на документи, удостоверяващи телесни увреждания - да бъдат приложени по проверката; споделяли ли са децата за инцидента, запознати ли са родителите със случилото се; какво точно са споделили децата и уведомено ли е за това ръководството на детската градина, органите на МВР и социалните служби.

Трябва да бъдат разпитани и всички учители, медицински работници и директора на детската градина с оглед предмета на проверката.

На Дирекция „Социално подпомагане“, Отдел „Закрила на детето“ е разпоредено да изготви доклад, с оглед изложеното в журналистическите материали.

Проверката трябва да бъде извършена в срок от 10 дни.

В педагогическите среди вече се заговори, че видеото е монтирано избирателно, кадрите не са от един ден, защото двете учителки никога не са били  в една и съща смяна на работа. Пръчките, които се виждат в клипа са част от танц, казва Светла Иванова, другата учителка замесена в скандала.

Една от учителките саботирала видеонаблюдението в градината

Община Бургас внесе в Прокуратурата и Държавна агенция за закрила на детето сигнал за случай на насилие над деца. Основанието е видеоклип, в който се вижда недопустимо отношение към възпитаници на ОДЗ „Брезичка" в к-с „Славейков" от страна на възпитателка, пред погледа на други две нейни колежки. До този момент в Община Бургас няма постъпили сигнали от родители.

Въпреки наличния готов проект с остойностяване за изграждане на видеонаблюдение във въпросната детска градина, такова няма, тъй като на Учителски съвет възражение е отправила именно една от въпросните „възпитателки".

Община Бургас ще бъде безкомпромисна при всеки подобен случай. Въпросният казус обаче не трябва да слага клеймо върху цялата изключително достойната гилдия на възпитателите в детските градини на Бургас, които с любов и грижа упражняват своята професия.

„Ужасяващите кадри, които видях от детска градина „Брезичка", нямат нужда от проверка! Всичко е ясно - категорична физическа и психическа агресия над децата! Уволненията ще са факт още днес. Но както въпросната „учителка", така и колежките й, които гледат безучастно агресията, трябва да носят наказателна отговорност. Сезирали сме прокуратурата и Агенцията за закрила на детето. Въпросната учителка дори ми е била предложена за награждаване от ръководството на детската градина! Няма да има безнаказаност, уверявам ви!", коментира кметът на Бургас Димитър Николов.

Преди броени минути стана ясно, че директорката е увлонена от поста.

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Над 400 тракийци се събраха в Бургас да отбележат началото на 2019-а
Димитър Николов: Със скоростта на F-16 ГЕРБ към нова победа!
Екипажът на задържания панамски кораб ще си търси заплатите чрез съд
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.