Бургас
Серия протести заради случая „Брезичка“
TразмерT

Ина ПЕТРОВА

 

            Случаят с агресия от детска градина „Брезичка“ в Бургас отприщи вълна от протести, които започват в морския град и продължават във всички по-големи градове в страната. Организатор е Гражданска инициатива за  качествена и иновативна образователна система.

            Първият протест е планиран на 10 февруари в 11,30 часа пред общината в Бургас. На следващия ден недоволството се пренася във Варна. На 15 февруари е протестът в София, следват Велико Търново, Перник, Пловдив, Стара Загора.  Серията завършва в Русе на 25 февруари.

            „Протестите са в подкрепа на 14 наши предложения, които сме внесли в Народното събрание още през септември, но досега няма конкретни мерки. Искаме да покажем, че няма да се откажем и продължаваме с всевъзможни последващи действия“, заяви за „Черноморски фар“ Ема Черногорска, член на Инициативния комитет и председател на сдружение „За децата ни“.

            Сред основните искания на родителите са въвеждане на постоянно видеонаблюдение във всички помещения на ясли, детски градини и училища. Настояват също за мандатност на директорите, за личностни тестове, обучения и повишаване на квалификацията им. Заради проблема с големите групи от Гражданската инициатива предлагат да има допълнителен персонал, който да подпомага учителите и ресурсни учители за децата със специални образователни потребности. За да се издигне професията на учителите и да се повиши тяхната мотивация, те настояват за увеличаване на заплатите им. В същото време са категорични, че при каквато и форма на агресия спрямо деца, провинилите се възпитатели трябва да понасят най-строги наказания. „Едно от предложенията ни е това, което и сега ни направи впечатление. Провинилата се учителка сама подаде оставката си. Ние искаме такива оставки да не бъдат приемани, а при доказан случай на насилие или агресия, независимо дали физическа или вербална, този служител да бъде дисциплинарно уволнен, с всичките последствия от това“, посочва Черногорска.           

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Продължава обработката на тревните площи за кърлежи
Стъпваме по "Богориди" върху карта на Стария Бургас
При огромен интерес започна „Европейската нощ на музеите”
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.