Бургас
Серия протести заради случая „Брезичка“
TразмерT

Ина ПЕТРОВА

 

            Случаят с агресия от детска градина „Брезичка“ в Бургас отприщи вълна от протести, които започват в морския град и продължават във всички по-големи градове в страната. Организатор е Гражданска инициатива за  качествена и иновативна образователна система.

            Първият протест е планиран на 10 февруари в 11,30 часа пред общината в Бургас. На следващия ден недоволството се пренася във Варна. На 15 февруари е протестът в София, следват Велико Търново, Перник, Пловдив, Стара Загора.  Серията завършва в Русе на 25 февруари.

            „Протестите са в подкрепа на 14 наши предложения, които сме внесли в Народното събрание още през септември, но досега няма конкретни мерки. Искаме да покажем, че няма да се откажем и продължаваме с всевъзможни последващи действия“, заяви за „Черноморски фар“ Ема Черногорска, член на Инициативния комитет и председател на сдружение „За децата ни“.

            Сред основните искания на родителите са въвеждане на постоянно видеонаблюдение във всички помещения на ясли, детски градини и училища. Настояват също за мандатност на директорите, за личностни тестове, обучения и повишаване на квалификацията им. Заради проблема с големите групи от Гражданската инициатива предлагат да има допълнителен персонал, който да подпомага учителите и ресурсни учители за децата със специални образователни потребности. За да се издигне професията на учителите и да се повиши тяхната мотивация, те настояват за увеличаване на заплатите им. В същото време са категорични, че при каквато и форма на агресия спрямо деца, провинилите се възпитатели трябва да понасят най-строги наказания. „Едно от предложенията ни е това, което и сега ни направи впечатление. Провинилата се учителка сама подаде оставката си. Ние искаме такива оставки да не бъдат приемани, а при доказан случай на насилие или агресия, независимо дали физическа или вербална, този служител да бъде дисциплинарно уволнен, с всичките последствия от това“, посочва Черногорска.           

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
77-годишен мъж от Копривщица проходи след 10 години в количка
Община Бургас призовава: Не изхвърляйте гумите безразборно, предайте ги за разделно събиране на отпадъци
Димитър Николов защити данъка върху старите автомобили
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.